zondag 1 mei 2016

Mooi weer


We kijken er bijna allemaal naar uit, naar mooi weer! En wanneer de zon zich dan eindelijk weer laat zien en de temperatuur omhoog gaat in de lente, dan kun je bijna een zucht van verlichting voelen. Van jezelf, maar ook van alles om je heen.

Met de komst van beter weer ~ of zelfs mooi weer ~ begint opeens alles te groeien in de natuur. En wijzelf lijken meer energie te hebben, terwijl we aan de andere kant van de zon en de warmte willen genieten… Dat betekent dat we meer naar buiten gaan, dat terrasjes weer druk bezocht worden; met andere woorden, we ontspannen ons door ‘buiten-activiteiten’ en we kunnen de hele wereld aan!

Het is iets wat zelfs in onze taal verankerd ligt: ‘Na regen komt zonneschijn’.
Daarmee gebruiken we die overgang van koud en nat weer naar de zonnige, warmere lente en zomerdagen ook overdrachtelijk; niets wat we naar of akelig vinden duurt eeuwig. Na een moeilijke, barre tijd zal de zon weer in ons leven komen! Het geeft aan dat niet alleen de seizoenen en het weer aan een kringproces onderhevig zijn, maar dat dit ook geldt voor ons leven.
Het betekent dat levenslessen zich afwisselen met ‘Aha - momenten’. Dat obstakels, wanneer we ze eenmaal hebben overwonnen, ons een fantastisch uitzicht (en inzicht) geven.

Na een periode van mooi weer kunnen we dan ook weer genieten van prachtige wolkenformaties; zelfs van een gigantische onweersbui of wolkbreuk. Om dan, nadat de storm weer is gaan liggen, te genieten van de schone, frisse lucht. Van de geur van de natuur.
De natuur lijkt dit soort voorvallen met open armen te verwelkomen! Het geeft nieuwe mogelijkheden om te groeien en bloeien; het maakt zelfs nieuwe mineralen vrij voor bomen en planten. Nieuw voedsel, nieuwe groei, nieuwe perspectieven.

Voor ons mensen is het ‘goede’ van een heftige storm in ons leven niet altijd meteen duidelijk. Wij blijven als het aan ons ligt, liever genieten van het mooie weer; van de goede tijden in ons leven. Die momenten dat alles ons gemakkelijk af gaat.
Maar net als in de natuur geeft die heftige storm ons nieuwe kansen en nieuwe perspectieven. Het haalt ons uit onze ‘comfort zone’ en geeft ons als het ware een ‘reality check’.
Niet om ons te laten zien dat we iet verkeerd doen, of dat we nog altijd ‘veel te leren hebben’, maar vooral om ons te tonen dat we dat wat op ons pad komt aankunnen. Dat we, door stevig te blijven staan in die storm, nieuwe mogelijkheden aangereikt krijgen.
Dat nieuwe deuren voor ons open gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten