zondag 22 mei 2016

Zorgen voor jezelf


Wanneer we denken aan zorgen voor onszelf, dan betekent het vaak dat we goed eten, genoeg slapen, genoeg bewegen, tijd nemen voor onszelf, etc. Maar al gauw blijkt dat er meer bij komt kijken…

Want wat ‘goed eten’ is voor de ene, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Ook wat dat betreft is iedere persoon uniek. Natuurlijk is het een goed idee om ‘eerlijke producten’ te eten; die producten waar maar één ingrediënt inzit. Zonder E-nummers, toevoegingen en veranderingen aan wat het product ooit bedoeld was te zijn.
Maar terwijl de ene persoon zich bijvoorbeeld kiplekker voelt en helemaal gezond wordt of blijft van vegetarisch eten, kan dat voor een andere persoon een meer gecompliceerd plaatje opleveren.

En hetzelfde geldt voor genoeg slapen. Heel veel mensen functioneren prima met een uur of acht aan slaap iedere nacht. Echter, voor sommigen geldt dat ze maar een uur of zes slaap nodig hebben, terwijl anderen zich een absolute zombie voelen wanneer ze niet negen tot tien uur hebben geslapen.

In zekere zin het meest interessante aspect van ‘zorgen voor onszelf’ om naar te kijken is ‘genoeg bewegen’. Hierbij blijkt dat het niet alleen om de beweging zelf gaat, maar ook om hoe we bewegen. Bewegen we op een goede manier? Of doen we wat andere mensen ons vertellen wat goed voor ons is en creëren we daardoor problemen voor onszelf.
Hardlopen is niet de beste beweging voor iedereen. Sommige mensen kunnen beter gaan wandelen. Of dansen.

Misschien wel de meest belangrijke manier waarop we voor onszelf kunnen zorgen is door de tijd te nemen om te zien wat werkelijk bij ons past. En om dan die dingen ~ die we misschien al heel lang gedaan hebben ~ die eigenlijk niet bij ons passen, los te laten. Ze hebben ons weliswaar gebracht waar we nu zijn ~ en dat is goed! ~ maar het zijn niet onze eigen waarden.

Hoe meer we leven volgens onze eigen waarden, in plaats van volgens hoe anderen vinden ~ of ons vertelt hebben ~ ‘hoe het hoort’, des te groter onze eigenwaarde wordt.
Dat betekent dat we steviger in onze schoenen, in onze energie komen te staan. Dat het gemakkelijker wordt om te beslissen wat we wel en wat we niet willen doen. En dat wat het ook is da the werkelijk willen doen, ons gemakkelijker afgaat omdat het niet langer wordt gekleurd door de waarden van anderen…

Zorgen voor onszelf is onze eigen waarden ontdekken, om op die manier onze eigenwaarde te vergroten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten