zondag 24 april 2016

Een tere snaar geraakt


Iedere eens in de zoveel tijd raken we een tere snaar.
Dat kan iets in onszelf zijn; iets wat gebeurt wat ons raakt op een onvermoede manier. Iets wat ons boos of verdrietig maakt. Het kan ook en tere snaar in een ander zijn; iets wat die ander boos maakt.

Soms is dat omdat wij of die ander iets hebben meegemaakt wat plotseling en onverwacht weer wordt aangeraakt. Wanneer we daar dan heel heftig op reageren, betekent dat meestal dat we dat wat ooit gebeurde in ons leven, nog niet echt hebben verwerkt.

Wanneer onze ‘tere snaar’ geraakt wordt, heeft het eigenlijk nooit zin om de schuld daarvan neer te leggen bij degene die daar ~ zo op het eerste gezicht ~ de oorzaak van is. Die persoon die iets zei of schreef; die een situatie in gang heeft gezet waardoor onze ‘tere snaar’ geraakt is.
We leven allemaal ons leven vanuit onze eigen ervaring, met onze eigen ‘bagage’ en onze eigen doelstellingen. Doelstellingen die zowel in ons dagelijkse leven spelen als op het spirituele vlak. En wanneer we ons ~ vanuit onze eigen ervaring ~ uiten op een dusdanige manier dat er bij een ander een tere snaar geraakt wordt, dan is dat niet omdat we daarop uit zijn. Het is niet ons vooropgezette doel.

Krijgen we toch de ‘volle laag’ van die ander, dan heeft dat ons weer wat te vertellen.

En die boodschap kunnen we op meerdere lagen oppakken.
Zo kunnen we bijvoorbeeld in de verdediging schieten en net zo heftig reageren, misschien wel vanuit het standpunt dat wij ~ diep in ons hart ~ toch denken dat we iets verkeerd hebben gedaan.
Of we zien dat we beter een andere richting kunnen kiezen. Dat kan betekenen dat we een andere baan zoeken, een nieuwe (vorm van) relatie, of zelfs een andere vriendenkring.
Het kan zelfs zo zijn dat we leren ons op een andere, nieuwe manier te uiten ~ zolang die nieuwe manier beter bij onszelf past en die verandering niet wordt ingegeven door wat anderen van of over ons denken.

Hoe we er ook naar kijken, wanneer we een tere snaar raken is er werk aan de winkel!
Ofwel omdat het een teken is dat het tijd wordt die zere plek (eindelijk) te laten helen; en zo de ‘tere snaar’ te transformeren. Of omdat de ‘aanvaring’ die het resultaat was van het raken van de tere snaar ons een nieuwe kant ~ een nieuwe richting ~ laat zien.

Zolang we daar op een productieve manier mee omgaan, wordt de muziek van het leven alleen maar mooier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten