zondag 3 april 2016

Petitie


Er zijn veel organisaties die petities via het internet mogelijk maken. En er zijn heel veel redenen om een petitie te beginnen. Goede redenen.
Die redenen kunnen persoonlijk zijn, maar kunnen ook gaan over iets in een land ver bij ons vandaan. Die redenen kunnen zelfs zo belangrijk zijn dat ze, goedbeschouwd, de hele wereld aangaan.

Dat betekent niet dat ook de hele wereld zo’n petitie ondertekent; en dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste kan de petitie wel iets aankaarten wat voor de gehele wereld van bang is, maar dat maakt niet automatisch dat iedereen het daar ook mee eens is. En dat geldt zowel voor het concept dat dit iets is dat de gehele wereld aangaat, als voor de ‘beste uitkomst’. Als bij ieder probleem, iedere gebeurtenis, iedere situatie, hebben we ook bij petities (bijna) allemaal een andere, eigen mening.

Daarnaast zijn we niet allemaal ‘op de barricaden’ te vinden.
Sommigen blijven liever veilig binnen hun comfort zone. Anderen nemen liever een ‘hands on’ benadering. En dan is er die groep die een petitie ondertekent; of zelfs de aanzet geeft om een petitie op te stellen en te beginnen.

Het interessante van online petities is dat je bij de meeste organisaties kunt zien wie er tekent en waar die persoon vandaan komt. Zo kunnen we dus zien of een petitie werkelijk de wereld over gaat zoals we hadden gehoopt, of dat een petitie meer lokaal wordt ondertekent. Zo blijken er ook petities te zijn die weliswaar hun reden vinden in een land op een ander continent, maar die reden blijkt dan mensen over de hele wereld te bewegen om hun steun te betuigen…

Het feit dat er een aantal organisaties zijn die online petities mogelijk maken en het feit dat iedereen een petitie kan beginnen, maakt dat er een zekere versplintering plaatsvindt.
Wanneer er bijvoorbeeld vijf petities zijn over hetzelfde onderwerp/situatie/probleem, dan is de kans groot dat een persoon die zich weliswaar betrokken voelt, toch maar één van de vijf petities zal ondertekenen en bij de andere vier petities denkt dat hij of zij al actie heeft ondernomen.

Al deze facetten van een petitie geven me te denken…

Wat zou er gebeuren wanneer er een petitie zou zijn voor vrede. Niet zozeer vrede in de zin van het ontbreken van oorlog of conflict ~ hoewel dat wereldwijd ook hard nodig is ~ maar eerder vrede die begint in onszelf, in ons gezin, onze vriendenkring. Vrede die zich verspreid als een olievlek op water; niet omdat we iets forceren ~ omdat die ander iets ‘moet’ doen of laten ~ maar eerder omdat het begint in onszelf. In ieder van ons.
En wat zou er gebeuren wanneer deze petitie op hetzelfde moment via alle organisaties te tekenen zou zijn?

En dat iedereen die de petitie ondertekent zich inzet voor vrede. In zichzelf ~ en daarmee in de hele wereld…



Geen opmerkingen:

Een reactie posten