zondag 1 maart 2015

Ervoor en daarna

Er zijn dingen die gebeuren in ons leven die een soort mijlpaal zijn. Een punt van referentie van de dingen die ervoor zijn gebeurd, wat we ervoor hebben gedaan; en wat we daarna zijn gaan doen of hebben ervaren.
En hoewel het niet altijd om ‘wereldschokkende’ gebeurtenissen gaat, hebben ze altijd onze (innerlijke) wereld op z’n kop gezet en de manier waarop we naar het leven kijken veranderd.

Het gaat ook niet altijd om vervelende dingen.
Voorbeelden van ‘ervoor en daarna’ gebeurtenissen zijn onder andere trouwen, de geboorte van een kind, het halen van het rijbewijs, afronden van een studie, een wereldreis…
En dan zijn er momenten waarop we plotseling zien hoe iets wat we nooit hebben begrepen in elkaar steekt. Opeens de reden van iets ontdekken en alle verwikkelingen die daaruit zijn voortgekomen eindelijk een plek kunnen geven in ons leven…
Maar ook ongelukken zijn vaak van die ‘ervoor en daarna’ situaties, zeker wanneer iemand daar blijvend letsel aan overhoudt.

De meest dramatische ‘ervoor en daarna’ mijlpalen hebben zonder enige twijfel te maken met ziekte en met de dood. Er zijn talloze verhalen van mensen die een ‘bijna dood ervaring’ hebben gehad en die daarna op een totaal andere manier in het leven zijn gaan staan. En hetzelfde geldt vaak voor diegenen die de strijd met een ziekte hebben overwonnen.
Het ‘daarna’ in hun leven lijkt meer glans te hebben…

Ieder van deze mijlpalen, of het nu hele blije momenten betreft, of droevige, dramatische momenten ~ hebben ook hun weerslag op de directe omgeving van de person die het overkomt. Ook in hun leven is er een ‘ervoor’ en een ‘daarna’.
Zoals de wereld van een kind bij de geboorte van een broertje of zusje veranderd van enig kind zijn, naar grote broer of zus zijn.

Wanneer je echt gaat kijken naar deze mijlpalen in ons leven dan zijn het er vaak veel…
De ene mijlpaal heeft ~ wanneer we terugkijken ~ een grotere impact gehad op ons leven dan sommige anderen.
Terugkijkend, lijken sommige van de dingen die we ooit gedaan hebben voor een mijlpaal van lang geleden zo ver van ons af te staan dat het bijna lijkt of we kijken naar het leven van een ander. We hebben het ‘ervoor’ al lang geleden losgelaten om verder te kunnen gaan met dat wat erna is gekomen.

En wanneer we dan de tijd nemen om op deze manier terug te kijken naar ons leven, dan kunnen we ook zien van hoe ver we gekomen zijn. Hoe veel we hebben geleerd; hoezeer we zijn veranderd…

Totdat we eindelijk uitkomen bij die laatste mijlpaal die voor ons de cirkel rond maakt…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten