zondag 22 januari 2017

Schoonmaak


Wanneer we denken aan de (grote) schoonmaak, dan denken we meestal aan het voorjaar. Die tijd wanneer het weer beter wordt en we de ramen weer tegen elkaar open kunnen zetten om naast onze schoonmaakactiviteiten meteen ook weer een hoop frisse lucht het huis binnen te halen.
De winter is meer een tijd van nadenken en plannen maken, toch?

Maar wat nou als ons hoofd te vol zit? Als we met zoveel dingen bezig zijn dat het ons maar niet lukt om de tijd te nemen om na te denken wat we werkelijk willen bereiken. Als we iedere keer dat we daar naar kijken dat stemmetje horen in ons hoofd dat zegt; ‘ja maar…’

In dat geval kan het een heel goed idee zijn om eens kritisch naar onze computer en/of smartphone te kijken. Symbolisch zijn deze verbonden met ons denken en ons geheugen.

Dus wanneer we niet meer gemakkelijk kunnen vinden wat we zoeken, wanneer ons bureaublad zo vol is dat we de ‘screensaver’ eigenlijk niet meer kunnen zien… Of wanneer we zoveel apps op onze telefoon hebben dat we net die ene niet kunnen vinden…
Dan is het waarschijnlijk een goed idee om er even voor te gaan zitten om één en ander schoon te maken.

Om gelijksoortige informatie die je misschien in meerdere verschillende mappen bewaarde bij elkaar te voegen. Om die mappen (voor jou) logische namen te geven. Om die bestanden die je dubbel hebt opgeslagen te bekijken en er maar één van te houden. Om alle foto’s en video’s op één plek te hebben waar je zeker weet dat je ze terug kunt vinden.
Om eens te kijken naar al je apps en je af te vragen of je ze daadwerkelijk allemaal gebruikt. Of staan er apps op je telefoon die je ooit wel leuk leken, maar die dat toch niet waren toen ze eenmaal op je telefoon stonden? Mogelijk is het tijd om van die apps die je niet gebruikt afscheid te nemen…

En als je computer en telefoon dan weer helemaal ‘schoon’ zijn, vergeet dan niet ook een back-up te maken! Gewoon, voor de zekerheid.

Het grappige is dat, eenmaal op dit punt aangekomen, we vaak niet alleen meer ruimte op onze computer en telefoon hebben, maar ook in ons hoofd, in ons denken. En net zoals onze computer en telefoon een stuk sneller kunnen worden door een grondige ‘schoonmaakbeurt’, zo kunnen wij ook sneller, effectiever dingen overzien en beslissingen nemen.
En plannen maken.

En dat maakt dat dit eigenlijk best een goede tijd is voor een schoonmaak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten