zondag 15 januari 2017

Opletten


Opletten en luisteren gaan, althans volgens het woordenboek, hand in hand. Wanneer we werkelijk luisteren, letten we op wat er gezegd wordt. Wanneer we opletten op wat er om ons heen gebeurt, horen we wat er aan de hand is. Of dat nu iets is wat we letterlijk horen zoals bijvoorbeeld een schreeuw, of een sirene, of dat het meer iets in onszelf is dat ons vertelt dat het een goed idee is om even op te letten.

En of het nu gaat over opletten of luisteren, het kunnen hele kleine verschillen zijn die onze aandacht vragen en ons erop attent maken dat er iets aan de hand is. Als we gestaag druppels horen vallen, is het dan regen, de kraan die niet helemaal is dichtgedraaid, of een lekkage? Als we ’s nachts gewekt worden door poezenvoetjes rond het bed, komen ze dan alleen even kijken of alles goed is, of om gezellig bij je te komen liggen, of komen ze vertellen dat er iets aan de hand is, dat er iets niet klopt?

Het is dus een goed idee om op te letten op je omgeving. Net zo goed als het een goed idee is om op te letten wat zich in jezelf afspeelt. Opletten op je intuïtie, je ingevingen, op misschien ‘zomaar’ een gedachte… Is dat toeval? Of viel dat seintje je toe?

Het grappige is dat we eigenlijk allemaal best heel goed opletten, zelfs wanneer we ergens ‘op de automatische piloot’ mee bezig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we dezelfde weg heel vak rijden, we aan de ene kant ons soms een heel stuk van onze route niet meer kunnen herinneren, terwijl we bij de kleinste verandering opeens weer helemaal alert zijn. En zo gaat het ook met andere dingen in ons leven. Zolang onze dag zich ‘normaal’ afwikkelt, doen we heel veel tot op zekere hoogte op de automatische piloot. Maar zo gauw er de kleinste wijziging is, de meest minieme abnormaliteit, dan zijn we er weer helemaal bij.
Dat we onbewust dat verschil kunnen maken en aan de hand daarvan adequaat kunnen handelen, dat geeft ook veel rust.

Aan de andere kant kan het ook heel goed zijn om eens een hele dag bewust op te letten.
Opletten op de geluiden van het weer, op de geluiden van de natuur. Opletten op de geluiden in huis. Op de bewegingen van kinderen of huisdieren. Opletten op je eigen gedachten, op je ingevingen, je intuïtie.
Door zomaar één dag werkelijk op te letten, kunnen we ons bewust worden van alle seintjes die we krijgen (die we eigenlijk iedere dag krijgen), maar die maar al te vaak direct in ons onderbewustzijn terecht komen.

Want opletten is een stap op het pad van Bewust Zijn…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten