zondag 25 december 2016

Doelstelling


In de cirkel van de seizoenen is de winter het seizoen waarin we in onszelf keren om te bepalen waar we ons op willen richten in het volgende jaar; de volgende cirkel van de seizoenen. Dat betekent dat we met de winter zonnewende een duwtje in de rug krijgen om te gaan kijken wat we precies willen gaan doen, wat we willen bereiken het komende jaar. En de terugkeer van het licht, van de zon en daarmee onze actieve vitaliteit helpt ons daarbij.

Met Kerst vieren we dan een paar dagen later de terugkeer van een heel ander Licht; mogelijk een Licht dat ons de weg wijst op een pad van verlichting. Het geeft ons een moment van verstilling, een moment om ons te richten op de (innerlijke) wijsheid die ons stap voor stap verder helpt op ons unieke persoonlijke pad.

Weer een paar dagen later verwelkomen we het nieuwe jaar. En dat nieuwe jaar beginnen we met onze ‘goede voornemens’. Die goede voornemens kunnen beslissingen zijn over dingen waarvan we vinden dat we ze eigenlijk zouden moeten doen (maar waar we om de ene of andere reden maar niet toe lijken te komen) zoals stoppen met roken, regelmatig naar de sportschool, gezond eten, afvallen etc. Maar het kunnen ook beslissingen zijn over zakelijke aangelegenheden, emotionele perspectieven, of hoe we in het komende jaar werkelijk een impact willen maken op de wereld om ons heen.

In de laatste tien dagen van ieder jaar zitten we dus ~ wat de energie betreft ~ in een periode waarin we vooruitkijken en onze doelstellingen bepalen.
Zakelijke doelstellingen (onze bezigheden of baan etc.), maar ook wat betreft ons welzijn (zowel fysiek als emotioneel); persoonlijke doelstellingen en misschien zelfs dingen die we willen bereiken in onze (directe) omgeving…

De volgende stap is dan om te zien welke structuur we nodig hebben om productief naar deze doelstellingen toe te werken. Welke stappen kunnen we zetten om ons doel te gaan bereiken? En hoe kunnen we het gemakkelijker maken voor onszelf om het allemaal vol te houden?

Zo bereiken we bijvoorbeeld vaak een beter resultaat wanneer we afspreken om samen met anderen regelmatig te gaan sporten.

Zelfs als een doel wat we onszelf stellen op dit moment ver buiten ons bereik lijkt te liggen is het een goed idee om in deze periode te gaan kijken hoe we er in ieder geval dichter bij kunnen komen. Wat is de eerste stap die we op dit moment al kunnen zetten?

Op deze manier worden de vaak vluchtige ‘goede voornemens’ echte doelstellingen die we heel vaak werkelijk gaan halen in het volgende jaar; in de volgende cirkel van de seizoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten