zondag 10 januari 2016

Tijdverschil


Vroeger was het enige tijdverschil waar we mee te maken hadden, waren de lange dagen en korte nachten in de zomer en de korte dagen met de lange nachten in de winter. Zomer’s was er dan altijd veel meer te doen en te beleven, met avonden waarop de zon niet onder leek te gaan. ’s Winters leek alles langzamer en trager te gaan, met dagen waarop het nauwelijks licht leek te worden…

Tegenwoordig hebben we ieder jaar te maken met ‘zomertijd’. We verzetten onze klokken en staan van maart tot oktober collectief een uur eerder op; om in oktober de klokken terug te zetten naar ‘wintertijd’ ofwel de tijd waarop de zon inderdaad om 12 uur ’s middags op het hoogste punt aan de hemel staat.
De ene persoon vindt de zomertijd helemaal fantastisch, terwijl er ook veel mensen zijn die er niet echt aan kunnen wennen; voor wie dat verschil in de tijd verwarring schept.

Wanneer we op vakantie gaan, hoeven we niet zover te reizen om opnieuw met tijdsverschil te maken te krijgen. En wanneer dat beperkt blijft tot een uur de ene of de andere kant op, is het vaak gemakkelijk aan te wennen.

Zo gauw we ‘naar de andere kant van de wereld reizen’ is dat opeens weer anders. Zo gauw het verschil in de tijd meer dan zo’n acht uur wordt, gaan we ons dag - en nacht ritme omdraaien. Dan gaan we slapen we op de tijd dat we ‘thuis’ de dag beginnen met een kopje koffie. En dat betekent dat de eerste paar dagen een beetje ‘vaag’ kunnen zijn in onze ervaring. Dat we een paar dagen nodig hebben om aan onze nieuwe omgeving en ons nieuwe tijdsbesef te wennen. Dat we het idee kunnen hebben een dag voor ~ of juist achter ~ te lopen op de kalender…

Een deel van die ‘tijds-verwarring’ ontstaat omdat we tegenwoordig gemakkelijk naar de andere kant van de wereld kunnen reizen in één dag, terwijl we vroeger weken onderweg zouden zijn geweest.

Dat betekent dat de invloed van het verschil in de tijd niet alleen ligt in het verzetten van de klok, maar ook in de plaats waar we op dat moment zijn. Dat maakt dat het verzetten van de klok zonder dat we ergens anders heen gaan lastiger kan zijn dan wanneer we op reis zijn. Maar ook hoe snel we een grote afstand overbruggen maakt verschil in hoe we de tijd ervaren.

Hoewel het fijn is dat we binnen een dag naar bijna elke andere plek op aarde kunnen reizen, lijkt het alsof ons systeem hunkert naar vroeger tijden; naar eindeloze zomerdagen en lange, donkere winternachten…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten