zondag 27 december 2015

Rust

Het is rustig vandaag.
Een diepe, in zichzelf gekeerde stilte.
Het feestgedruis van de Kerstdagen is voorbij en het wachten is nu op ‘Oud en Nieuw’. Zelfs de buurkinderen zijn stil en er wordt geen vuurwerk afgestoken ~ dit in tegenstelling tot gisteren. Het enige rumoer komt van de kraaien…
Rust.

En dan merk ik dat ik het diep in mijzelf toch niet helemaal vertrouw. Dat ik me afvraag of dit de stilte voor de storm is; of dat er iets broeit wat ieder moment tot uitbarsting kan komen.
Inademen, uitademen ~ en dan bijna verwachten dat er iets gebeurt.

Want zo is het dit hele jaar gegaan. Iedere keer dat alles tot rust leek te komen kwam er al snel iets anders naar voren. Aan de andere kant is het ook geen goed idee om die ‘verwachting van problemen’ de wereld in te sturen. Beter is het om te genieten van die rust, die stilte. Dat moment van in onszelf keren en daar vrede vinden. En licht.
En de wereld even de wereld te laten…

Het lijkt alsof wij zo getraind zijn dat we altijd iets moeten doen, dat er altijd iets moet gebeuren, dat het steeds moeilijker is voor ons om ‘in rust te zijn’. Om die stilte te volgen naar binnen toe, om daar de vrede en dat licht (opnieuw) te vinden.
Wanneer we altijd ‘doen’, kan het steeds lastiger worden om te ‘zijn’.

En wanneer we ons er dan van bewust worden dat we ‘zijn’, verwachten we eigenlijk al meteen dat er iets op ons pad zal komen wat we mogen ‘doen’. Iets wat geregeld moet worden, gepland, georganiseerd; en ga zo maar door…

Maar in de rust van vandaag is het goed om bewust te ‘zijn’. Bewust-zijn.

Weten dat wat er ook op ons pad zal komen, we daar goed mee om kunnen gaan. Maar ook dat we die dingen niet hoeven te anticiperen. We hoeven ze niet ‘voor te zijn’.
Als we problemen gaan oplossen die er (nog) niet zijn, dan verspillen we onze energie en tijd. Dan creëren we iets om te doen, terwijl het juist zo goed is om te zijn.
Zeker in deze laatste dagen van het jaar.

Stilte voor de storm? Misschien wel. Maar nu is die storm er nog niet. We weten niet of er een storm komt, of wat die storm ons zal brengen. Het is goed om voorbereid te zijn, maar geen reden om al actie te ondernemen.
En dat geldt ook voor het nieuwe jaar.
Vanuit het bewust-zijn in de rust van deze dagen kunnen we een wensenlijstje maken van die dingen die we in het nieuwe jaar willen gaan doen. We kunnen bedenken hoe we die dingen willen gaan doen en met wie. We kunnen plannen maken en doelen stellen, zodat we voorbereid zijn.
Maar er is geen reden actie te ondernemen.

Rust. En bewust-zijn.
Daar gaat het om vandaag.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten