zondag 6 december 2015

De eerste dag van de rest van je leven

Of we het nou een ‘dooddoener’ vinden, of een ‘tegeltjeswijsheid’, we kunnen er niet omheen; vandaag is de eerste dag van de rest van ons leven. En die eerste dag komt met een keuze. Blijven we ons leven doorleven op de manier waarop we dat altijd al gedaan hebben?  Of zien we deze ‘eerste dag’ als een nieuw begin, een mogelijkheid om dingen van nu af anders te gaan doen, om nieuwe dingen te beginnen?

Soms zitten we in een proces waardoor iedere dag sowieso een nieuw begin is. Wanneer er mensen of dingen zijn weggevallen uit ons leven, dan wordt opeens alles anders. Het is iets wat met name met feestdagen naar voren komt. En vooral zo’n eerste jaar is dan gevuld met dagen die in het teken staan van “De eerste keer sinds…”

Maar dat neemt niet weg dat goedbeschouwd ~ of we nu in zo’n proces zitten waarin we nieuwe wegen zoeken, nieuwe ervaringen hebben door de omstandigheden of niet ~ iedere dag een nieuwe dag is; een eerste dag!

Vaak is het moeilijkste om te beslissen wat we met de rest van ons leven zouden willen doen. Welke richting we op willen gaan, waar we naartoe willen werken.
Dat komt misschien ook wel een beetje omdat we dan toch denken dat we de nieuwe dingen die we nu in ons leven brengen ook de rest van ons leven moeten blijven doen. Terwijl we dan vergeten dat morgen weer een nieuwe dag is; weer zo’n eerste dag van de rest van ons leven. Met andere woorden, we kunnen ons leven iedere dag opnieuw aanpassen aan hoe wij de rest van ons leven zouden willen leven! Dat is mooi!

Dat houdt dan misschien ook wel in dat wat we met de rest van ons leven willen doen niet zozeer een reeks van activiteiten is ~ bijna een ‘bucket list’ ~ maar eerder een beslissing hoe we in het leven willen staan.
Bijvoorbeeld de beslissing dat we anderen willen helpen.
Hoe we die anderen dan helpen, dat is een keuze die we desnoods iedere nieuwe dag opnieuw kunnen maken. Dat kan zijn door de boodschappen te doen voor iemand die dat zelf niet kan. Of door mensen te leren mediteren. Of door bijles te geven aan scholieren. De reeks van mogelijkheden is eindeloos. En we hoeven niet iets te kiezen en dat vervolgens de komende tien of twintig jaar te doen; we kunnen morgen, volgende week, volgende maand opeens wakker worden op een nieuwe dag en een andere, nieuwe keuze maken.

Zolang we ons realiseren dat vandaag de eerste dag van de rest van ons leven is ~ een dag vol van nieuwe beginnen ~ kunnen we ons leven iedere dag op een nieuwe manier vormen door nieuwe keuzes te maken voor de rest van ons leven!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten