zondag 13 december 2015

Leef iedere dag alsof het je laatste is


Het klinkt misschien een beetje als ‘doemdenken’, dat advies om iedere dag te leven alsof het je laatste dag op aarde is, maar dat is het niet.
Wanneer we er echt over nadenken, dan houdt dat advies het volgende in:

Dan doen we de dingen die we werkelijk willen doen niet meer ‘later, wanneer we daar tijd voor hebben’; we doen ze nu. We stellen geen dingen meer uit, we gebruiken het ‘goede servies’ en de mooie glazen.
Dan doen we de dingen die we eigenlijk heel onbelangrijk vinden niet meer. Net zoals we de dingen waarvan we denken dat een ander ze van ons verwacht ~ maar die eigenlijk helemaal niet bij onze normen en waarden horen ~ aan de kant schuiven.
Dan wordt het plotseling een heel stuk gemakkelijker om prioriteiten te stellen. Om te kiezen om onze energie, tijd en geld zo te besteden dat ons leven leuker, zinvoller en gemakkelijker wordt.
Dan zeggen we eindelijk die dingen die misschien al jaren een keer gezegd zouden moeten worden. Niet uit boosheid, of om die ander een hak te zetten, maar om duidelijk te maken waar wij staan. Om voor onszelf op te komen. En om die anderen te vertellen dat wat er ook ooit is voorgevallen, we van ze houden.
Dan gaan we avonturen beleven; of het nu grote of kleine avonturen zijn! Bijvoorbeeld door eindelijk die vuurrode trui te kopen die we zo mooi vinden, maar die onze omgeving ‘schreeuwerig’ vindt. Of we besluiten dat na jaren onze vakantie door te brengen op de camping, we dit jaar naar een warm land vliegen voor de vakantie.
Dan zeggen we op die laatste mooie dag in de herfst al onze afspraken af, zodat we een strandwandeling kunnen gaan maken.
Dan stoppen we met klagen over al de dingen die we niet hebben; zijn we dankbaar voor alles wat we wel hebben.
Dan kijken we niet naar alle dingen die nog ‘moeten’ gebeuren, maar zijn we blij met alles wat we al gedaan hebben en focussen we op de dingen die we nog willen doen…
Dan schuiven we schuldgevoelens en excuses aan de kant; en geven we onszelf een schouderklopje voor  wie we werkelijk zijn; en voor alles wat we hebben bereikt.

Kortom, wanneer we iedere dag leven alsof het onze laatste is, dan zou het zomaar kunnen zijn dat we erachter komen dat we leukere, lievere, spannender mensen zijn dan we van onszelf ooit hadden gedacht!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten