zondag 27 september 2015

Vasthouden en loslaten

De dingen die we in ons leven willen hebben houden we vast, terwijl we de dingen die we niet (meer) in ons leven willen hebben loslaten.
Dat klinkt logisch, zelf eenvoudig. Maar dan blijkt opeens dat dit toch niet altijd is hoe het werkt in ons leven.

Want soms laten we dingen los in de volle verwachting dat ze dan uit ons leven zullen verdwijnen ~ bijvoorbeeld voorwerpen die we op Marktplaats zetten ~ en op één of andere manier raken we ze niet kwijt.
Aan de andere kant zijn er mensen, (huis)dieren of dingen die we heel erg waarderen in ons leven en die we daarom vasthouden en beschermen; soms zelfs afschermen om ze vooral in ons leven te houden ~ om dan op een dag wakker te worden en te ontdekken dat het toch uit ons leven is weggeglipt.

Met andere woorden, iets stevig vasthouden is geen garantie om het in ons leven te houden en iets bewust loslaten geeft geen zekerheid dat het inderdaad uit ons leven verdwijnt.

Sherrilyn Kenyon zei ooit: “If you love something, set it free. If it comes back, it was, and always will be yours. If it never returns, it was never yours to begin with.”

Als je van iets houdt dan laat je het los. Als het bij je terugkomt dan was het van jou en zal het altijd van jou zijn. Als het nooit terugkomt dan was het vanaf het begin al niet van jou.

Het zou dus zo kunnen zijn dat het in het leven niet zozeer gaat om dingen vast te houden of los te laten, maar om dingen los te laten in Licht en liefde. Die dingen die je in je leven wilt houden blijf je Licht en liefde geven, terwijl je die dingen die je ‘los wilt laten’ zegent en dan gewoon geen aandacht meer geeft. Je stopt erover te piekeren… En je stopt met het de schuld te geven van alles wat niet helemaal perfect is gelopen in je leven tot nu toe…

Vasthouden limiteert dat wat kan zijn tot alleen maar ons perspectief daarvan. Door iets stevig vast te houden kan het nooit meer of beter worden dan wat wij ons daarvan of daarbij kunnen voorstellen.
Maar wanneer we het in liefde en Licht loslaten ~ en het blijft bij ons of komt terug bij ons ~ dan geven we het de mogelijkheid om met ons mee te groeien; om met ons mee te veranderen.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten