zondag 13 september 2015

We krijgen het niet cadeau!

Vaak lijkt het of anderen, mensen in onze omgeving of zelfs beroemdheden, het een stuk gemakkelijker hebben in het leven dan wijzelf. Die ander zit immers niet in dezelfde situatie waarin wij ons bevinden; die ander heeft misschien wel meer geld te besteden zodat er niet de steeds weer terugkerende zorgen zijn over hoe we deze maand de rekeningen kunnen betalen. Die ander is schijnbaar gezond en heeft daardoor niet te maken met de falende gezondheidszorg en het moeras van eigen bijdrages, dure verzekeringen en het onvermogen dat ‘gemakkelijk’ op te lossen.

Nee, die ander heeft het vaak een heel stuk gemakkelijker!

Alleen weten we niet waar die ander in zijn of haar leven mee te maken heeft. We kennen de omstandigheden van die ander niet. Daarbij komt dat de problemen en obstakels die voor die ander lastig te overkomen zijn, voor ons mogelijk simpel zijn op te lossen. Voor de hand liggend.

Kortom, wij weten niet of die ander het gemakkelijker heeft dan wij dat hebben; wij weten dus ook niet of, en zo ja welke problemen die ander in zijn of haar heeft.

De realiteit is dat geen van ons het cadeau krijgt in het leven. We mogen allemaal aan het werk om ons pad van persoonlijke groei te bewandelen. Door om te gaan met wat het leven ~ het universum ~ op ons pad brengt.

Aan de andere kant krijgen we daar ook hulp bij. Zelfs wanneer we niet weten waarvandaan die hulp zou kunnen komen, is het vaak zo dat degene die ons het beste kan helpen er opeens ‘gewoon is’.
Om van die hulp gebruik te kunnen maken zijn er een paar dingen belangrijk.

Allereerst moeten we bereid zijn de geboden hulp te accepteren. Niet alleen de manier waarop de hulp wordt geboden, de invalshoek, de manier van kijken naar het problem of de situatie; maar ook simpelweg het feit dat iemand anders ons ermee zou kunnen helpen ~ zelfs als ze niet precies hetzelfde hebben meegemaakt, of dezelfde ervaringen hebben opgedaan in hun leven.

Daarnaast is de realisatie dat we er in ons eentje nog niet uit zijn en dat een ander, nieuw perspectief naar nieuwe oplossingen kan leiden, handig.

Uiteindelijk zijn er voor ieder probleem vele oplossingen; zolang we daadwerkelijk een oplossing willen vinden. En of we de weg naar de oplossing alleen bewandelen of daar hulp bij inroepen is relatief onbelangrijk ~ zolang we maar bij die oplossing uitkomen.

Het enige dat niet werkt is blijven hangen in de verwachting dat we die oplossing op een zilveren schaaltje aangereikt zullen krijgen, zonder er zelf ook maar iets voor te doen.
We krijgen het tenslotte niet cadeau!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten