zondag 31 mei 2015

Flexibel

Een zekere flexibiliteit is goed voor ons. Of het nu gaat om onze houding, over hoe we onze dagelijkse taken uitvoeren, over wat we eten… Allemaal dingen waarbij het goed is om flexibel in te zijn, open in te zijn, zodat elke dag nieuwe dingen in ons leven kunnen komen.

Er zijn andere dingen waarbij het juist weer goed is om voorzichtig te zijn in hoe flexibel we zijn, zoals onze grenzen. Het is goed om helder en duidelijk te zijn in waar onze grenzen liggen en wanneer anderen desalniettemin toch over onze grenzen heenstappen, dan is dat niet goed.

Kortom, flexibiliteit is een concept met twee heel verschillende kanten.
Dat maakt het interessant om over na te denken. Want waarin zijn we flexibel en op welke momenten houden we (misschien wel teveel) vast aan de bekende structuur van ons leven?

Vaak is het zo dat we het meest flexibel zijn op momenten dat we relaxed zijn en ons leven op rolletjes loopt! Op die momenten zijn we in balans met onszelf en met de wereld om ons heen ~ en is het gemakkelijk om open te staan voor nieuwe dingen. Om flexibel te zijn.
Zo gauw ons leven hectisch wordt, lijkt een open, flexibele houding het eerste te zijn wat we opgeven. Op die drukke, soms chaotische momenten vallen we al gauw terug op dat wat we weten, of hoe we ‘het altijd doen’; en zijn we minder geneigd nieuwe dingen uit te proberen.

Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.
Totdat die hectische, chaotische situatie langer duurt dan een dag of een paar dagen…

Wanneer we merken dat ons leven voor een langere tijd iedere dag hectisch, danwel chaotisch of te druk is; wanneer er structureel iedere dag teveel problemen opgelost moeten worden en we continu met meerdere dingen tegelijk bezig zijn… Wanneer we wekenlang een soort van ‘Vliegende Keeper’ zijn, dan wordt het steeds moeilijker voor ons om open te staan voor nieuwe dingen.
Om ons flexibel op te stellen.
Terwijl we tegelijkertijd vaak de neiging hebben om op die momenten steeds minder duidelijk te zijn over onze grenzen en daardoor steeds vaker merken dat anderen over onze grenzen heen stappen…

Dus, hoe drukker we zijn, des te moeilijker het is om de juiste balans te bewaren met betrekking tot hoe flexibel we zijn. Hoe meer hectisch ons leven wordt, des te meer we geneigd zijn om onszelf op te offeren door aan de ene kant one grenzen niet te bewaken en aan de andere kant te weinig flexibel of open te staan voor nieuwe dingen in ons leven.

De vraag die we ons eigenlijk regelmatig zouden moeten stellen is hoe flexibel we op dat moment zijn en of die flexibiliteit ons helpt in ons leven, of niet.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten