zondag 26 oktober 2014

Anders denken

Wanneer we ervan uitgaan dat we door middel van ons denken vormgeven aan ons leven; en we zijn niet blij met wat ons leven ons te bieden heeft ~ dan zou je kunnen zeggen dat het een goed idee is om op een andere manier te gaan denken.
Om op een andere manier te gaan denken over ons leven, over onze activiteiten, over de dingen die we kunnen, de mogelijkheden die we hebben… En het maakt eigenlijk niet uit of we denken dat we iets wel kunnen, of dat het buiten ons bereik ligt; waar het om gaat is dat we er op een andere manier over gaan denken.
Want als onze bestaande manier van denken heeft ons leven op zo’n manier gevormd dat we er niet blij van worden, dan is de kans niet heel groot dat we daar een structurele verbetering in kunnen aanbrengen door op dezelfde manier te blijven denken.

Een manier om dat te doen is om het te benaderen vanuit een ‘wat als …’ perspectief.
Wat nou als we die financiële beperking niet hadden? Wat als we die betere baan hadden? Wat als we werkelijk onze dromen, wensen en verlangens waar konden maken?
Wat zouden we dan gaan doen?
En vooral, hoe zouden we dat gaan doen? Hoe zouden we dat uitwerken in een uitvoerbaar plan?
En is er een stap die we nu, vandaag, kunnen zetten om dat plan waar te gaan maken??

Een andere manier is om bijvoorbeeld door een serie lezingen, een cursus, of een gerichte keuze van boeken die we lezen onszelf de gelegenheid te geven om met een nieuwe, frisse blik te kijken naar onze situatie en ons leven.
Soms is het niet zozeer dat we niet weten hoe we verder willen of kunnen, maar eerder dat we in een routine verzeild zijn geraakt, een diep spoor waar we ons leven niet meer zo ervaren als we graag zouden willen. Dat betekent niet dat we iets verkeerd doen of dat we niet weten hoe we onszelf uit die situatie kunnen bevrijden… Vaak weten we dat best, maar op één of andere manier komt het er niet van. Op zo’n moment kunnen we hulp gebruiken van iemand die dat wat we eigenlijk diep in onszelf al weten op een andere manier zegt. Iemand die alle punten op een andere, nieuwe manier verbindt en ons zo helpt om op een andere, nieuwe manier naar ons leven te kijken en over ons leven te denken.

Welke manier we ook kiezen, wanneer we werkelijk tijd en energie steken om op een andere manier te kijken en te denken gebeurt er iets magisch… Voor we het weten begint ons leven te veranderen!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten