zondag 23 februari 2014

Gezond verstand

Ik denk weleens dat het tijd is om ons ‘gewone, gezonde verstand’ weer wat vaker te gebruiken.

Je hoeft er tenslotte toch niet voor te hebben gestudeerd om te snappen dat (teveel) suiker, vet, etc. niet goed voor ons zijn. En ook al weet je er misschien niet helemaal het fijne van; het is logisch om te veronderstellen dat we gezonder blijven wanneer we gezonder eten en drinken.
Dat op de fiets naar de stad gaan goedkoper is dan met het openbaar vervoer. Dat hoe meer producten we kopen in plastic verpakkingen, des te meer we te recyclen hebben.

Nu is het goed dat we bijvoorbeeld plastic ~ maar ook papier, metaal, batterijen en ga zo maar door ~ kunnen recyclen. Maar waarom hebben we zoveel afval om mee te beginnen?
‘Eerlijke’ producten zijn vaak met gezond verstand ~ en daardoor eenvoudiger ~ verpakt…

Het gekke is dat we onze focus verlegd hebben.
In plaats van minder suiker te gebruiken, kiezen we nu voor de ‘light’ variant van het product want dat is ‘niet zo slecht’. Dus margarine in plaats van roomboter, decaf in plaats van cafeïne houdende koffie en ga zo maar door.
Het lijkt of we er helemaal blij mee zijn om dat te kopen, dat te eten, dat te doen wat ons wordt voorgeschoteld zonder erover na te denken waarom we dat doen. Zonder daar ons gezond verstand bij te gebruiken.

Dat is toch raar?

Want als we niet zelf blijven nadenken over wat goed is voor onszelf, dan is de volgende stap dat we eigenlijk gewoon doen wat een ander ons verteld. Het gekke is dat we nog zo kunnen ageren tegen autoriteiten, wanneer het aankomt op dit soort alledaagse dingen, dan volgen we de aanwijzingen vaak zonder mopperen.
Van zoet, naar zoeter, naar een suikervervanger, naar de ‘light variant’ ~ zonder ons ooit af te vragen of dat ook echt het beste is voor onszelf. En voordat we het weten hebben die onschuldige aanwijzingen ons naar een punt geleid waar we misschien niet eens meer echt weten wat wel en wat niet goed is voor ons…

Dus tijd om ons gezond verstand weer te gaan gebruiken. Om weer te gaan nadenken over wat we weten en wat we eten!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten