zondag 5 januari 2014

Ritme

Alles heeft een ritme.
Zo is er het ritme van de jaren met hun vaste punten op de feestdagen, het ritme van de seizoenen, het ritme van de maan, van dag en nacht… Het maakt niet uit waar we om ons heen  kijken ~ letterlijk alles heeft zo zijn eigen ritme.

Dat betekent dat wij ook ons eigen ritme hebben. Eén van de meer bekende of duidelijke ritmes van ons heeft ermee te maken op welke tijden we het meest productief zijn ~ of we een ochtendmens of een avondmens zijn; of iets daar tussenin. En hoewel opvoeding en hoe we met verantwoordelijkheden omgaan soms invloed kunnen hebben op hoe vroeg of hoe laat we aan het werk zijn, blijkt dat ons eigen, persoonlijke ritme veel dieper in onszelf verankerd ligt. We kunnen de discipline hebben ons aan te passen aan het ritme van anderen of van de maatschappij om ons heen; en op die manier trouw iedere ochtend om 6 uur je bed uit klauteren ~ wanneer je eigenlijk een avondmens bent dan zal het in de regel even duren voordat je echt actief aan de gang bent. En vice versa.

Door ons eigen, unieke ritme voelen we ons ook vaak meer aangetrokken tot een bepaald seizoen; een bepaald weertype; een bepaalde temperatuur ~ allemaal omstandigheden die ons eigen ritme kunnen versterken of vervlakken.

Het is een goed idee om af en toe ~ wanneer we daartoe in de gelegenheid zijn ~ eens toe te geven aan ons eigen ritme. Om eens te kunnen voelen wat dat eigenlijk is. Om ons bewust te worden op welk moment van de dag we fysiek het sterkst zijn, of mentaal het meest alert…

Het kan een enorme hulp zijn om juist die momenten te gebruiken om een lastige klus aan te pakken of iets te regelen. Wat we dan in feite doen is de beweging van ons eigen, individuele ritme gebruiken om ons werk zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk te doen.
We bewegen dan met ons ritme mee, in plaats van ons ertegen te verzetten.

In de wereld waarin we leven is het lang niet voor iedereen mogelijk om geheel volgens on eigen ritme te leven en te werken. En er is ook helemaal niets mis met ons aan te passen aan de eisen van een baan, of ons af te stemmen op de agenda van iemand anders.

Aan de andere kant is het vaak wel mogelijk om het werk dat we doen zo in te delen dat we in ieder geval voor de lastige klussen ons laten helpen door ons eigen, individuele, unieke ritme…

Probeer het eens!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten