zondag 28 juli 2013

Veranderingen

Als er iets is in het leven waar wij als mensen met gemengde gevoelens naar kijken, dan zijn het veranderingen.

Aan de ene kant is het nodig dat we om de ruimte te maken om te kunnen veranderen dingen, houdingen, of structuren loslaten. Hoewel die dingen ons misschien zelfs wel in de weg zitten, is het bekend en tot op zekere hoogte ook comfortabel om met die structuur, die houding, of die dingen te leven... We weten niet hoe het leven eruit gaat zien wanneer we onszelf toestemming geven om te veranderen. En het is dat onbekende dat vaak maakt dat we aarzelen; die stap niet echt van harte durven te nemen.

Aan de andere kant kan de behoefte om en nieuwe ruimte, een nieuwe beweging in het leven te brengen zo groot zijn, dat de veranderingen bijna automatisch het leven binnenwandelen!

Het is de ruimte tussen die twee kanten die vaak het meest ongemakkelijk is.
Want als je echt niet wilt veranderen is er geen sprake van een probleem. Als je de veranderingen accepteert is er geen blokkade te bekennen...

Maar als je wilt veranderen, maar niet weet hoe, of in welke richting...
Als er dingen zijn die je in de weg zitten, maar die door de emoties die eraan verbonden zitten moeilijk los te laten zijn...
Dan kan het voelen of het leven stagneert.

Vaak vinden we in zo’n geval dat we ‘dingen moeten loslaten’.

Misschien is het meer een kwestie van ‘beweging toelaten’. Want als we de beweging toelaten ~ de beweging van het leven, of zelfs van het universum ~ dan volgen de veranderingen vanzelf; en altijd op zo’n manier dat we geholpen worden op ons persoonlijke pad!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten