zondag 30 juni 2013

Dromen

Iedereen droomt.
Of het nu gaat om onrustige, ‘volle’ dromen omdat we die avond wat teveel gegeten hebben; om dromen waarin ons onderbewuste verwerkt wat we die dag hebben meegemaakt; om wensdromen, informatiedromen of voorspellende dromen ~ of we nu ‘s morgens nog weten wat zich heeft afgespeeld of niet, we dromen allemaal!

Dromen komen voort uit ons onderbewuste, dat deel van ons dat ervaringsgericht is en dat ook heel veel meer informatie in zich meedraagt dan wij ons bewust zijn.
En aan de ene kant helpen dromen ons de ervaringen van die dag te verwerken en op te slaan in ons onderbewustzijn. Aan de andere kant gebruikt ons onderbewustzijn de ‘droomstaat’ om ons juist die informatie bewust te laten worden die we op dat moment in ons leven nodig hebben. Niet op een logische, mentale manier ~ maar in de vorm van symbolen.

En hoe belangrijker het voor ons is om ons die informatie bewust te worden, des te heftiger zijn onze dromen. Want de kans dat we ons zo’n hele heftige droom herinneren wanneer we wakker worden is groot.
Zo’n heftige, zelfs emotionele droom betekent dan ook lang niet altijd dat de informatie die ons onderbewustzijn ons wil geven heftig, moeilijk of zwaar is. De droom is zo heftig om onze aandacht te trekken en vast te houden, zodat we in de morgen kunnen kijken naar de symboliek van de droom om te ontcijferen waar het over gaat...

Een andere manier om die aandacht te trekken is door steeds dezelfde droom te dromen, net zolang totdat ‘het kwartje valt’ en we begrijpen waar het over gaat.

Het is dus een goed idee om de dromen die je je herinnert bij het wakker worden op te schrijven om op een later tijdstip te kijken naar de symboliek van de droom.
Die symboliek is altijd heel persoonlijk. Zo kan bv een koe die voorkomt in een droom voor de ene persoon ‘melk’ of ‘voeding’ betekenen en voor de ander ‘rustiek’ of ‘landleven’. Weer een ander kan een associatie hebben naar (stieren)gevechten...

De symboliek van een droom kun je op de volgende manier ontcijferen:
  • Schrijf je droom kort op waarbij je ruimte open laat tussen iedere zin die je schrijft.
  • Schrijf nu boven ieder woord of begrip dat je hebt opgeschreven jouw associatie daarmee BUITEN DE CONTEXT VAN DE DROOM. Alsof het niets met je droom te maken heeft.
  • Lees nu al de associaties die je hebt opgeschreven en maak daar lopende zinnen van; dit is de symbolische betekenis van je droom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten