zondag 23 oktober 2016

Vergeven



Vergeven. Het is een concept dat steeds vaker op de voorgrond lijkt te staan. En waar de ene misschien stiekem denkt: ‘Vergeven? F**k you!’ is er een steeds grotere groep die de waarde van vergeven onderkent en zichzelf en anderen graag vergeeft.

Even ter verduidelijking; wanneer we onszelf of anderen vergeven, dan verbreken we daarmee onze band naar een gebeurtenis of situatie die heeft plaatsgevonden. Het zegt niets over wat er is gebeurd. Het pleit die ander (of onszelf) dus ook niet vrij van verantwoordelijkheid ten aanzien van die situatie of gebeurtenis en zegt eigenlijk niets over de schuldvraag daarover. Maar het geeft ons wel de vrijheid om verder te gaan met ons leven, zonder de ballast van die gebeurtenis of situatie…

Nog niet zo lang geleden hoorde ik iemand praten over precies die schuldvraag in relatie tot ‘vergeven’; het schenken van vergiffenis.

In zijn optiek blokkeren we onze levensenergie wanneer we niet willen of kunnen vergeven. De energie van het leven, zoals dat door ons heen stroomt.
En dat heeft dan niet alleen invloed op hoe we in het leven staan, maar ook ten aanzien van de rijkdom van het leven. De overvloed…
Zelfs ~ en misschien wel op de eerste plaats ~ waar het geld betreft.

Zolang we blijven hangen in wie schuldig was aan die situatie of gebeurtenis, blijven we hangen in ‘die ander is mij een excuus schuldig’. Met andere woorden, we zijn geneigd te zeggen dat die ander een schuld heeft aan ons, terwijl die ander misschien wel op hetzelfde standpunt staat en zit te wachten op een excuus van ons.

In energie maakt het niet uit of iemand ons een excuus of geld schuldig is…
Dus in energie ‘steken we ons in schuld’ wanneer we ~ al dan niet over en weer ~ vinden dat die ander ons iets, bijvoorbeeld een excuus schuldig is.

Door te vergeven ~ zowel onszelf als die ander ~ nemen we de schuldvraag weg. En daarmee komen we op een punt dat we ~ in ieder geval in energie ~ geen schulden meer hebben.
Dat betekent dat we wanneer we vergiffenis schenken aan een ander en/of aan onszelf, we niet zozeer iets geven aan dia ander, maar vooral aan onszelf!

Zo gauw we vergiffenis schenken verdwijnt ‘de schuld’ en kan onze energie weer vrij stromen. Onze levensenergie net zo goed als de energie van de materie (geld) in ons leven.

Het concept is zeker niet nieuw. En iedereen op een spiritueel pad kent de waarde van vergeven.
Maar soms helpt het om een bekent principe eens in een heel nieuw licht te bekijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten