zondag 9 oktober 2016

Oogsten


In de natuur is dit de tijd waarin de vruchten rijp zijn.
Van oudsher is dit dan ook de tijd dat er noten worden gezocht, dat de appels en peren worden geplukt en worden opgestapeld in kistjes die dan koel worden bewaard. De aardappels worden opgegraven en in de kelder opgeslagen. Winterwortels worden geoogst en in schoon zand vorstvrij bewaard. En kool en spruitjes worden geoogst en vorstvrij, ondersteboven opgehangen.
Van oudsher is dit zowel een tijd van overvloed als een tijd van zorgen voor de toekomst; zorgen dat we ook door de koude wintermaanden genoeg te eten zouden hebben.

Hoewel dit in de natuur nog steeds de tijd is waarin de vruchten rijp zijn, worden de meeste vruchten allang niet meer op de ouderwetse manier opgeslagen. Sterker nog, we kunnen alles wat we mogelijk willen eten het hele jaar door kopen. En wanneer die groente of dat fruit in onze eigen luchtstreek niet beschikbaar is op dat moment, dan wordt het vanuit een ander deel van de wereld hierheen gevlogen.

Dat maakt dat we niet meer zo leven met de seizoenen. Dat de term ‘oogstmaand’ ons niet meer zoveel zegt. We willen wat we willen, wanneer we het willen…

En dat geldt niet alleen voor dat wat ons voedt, voor de letterlijke oogst, maar ook voor het succes dat we oogsten met onze bezigheden. Vaak verwachten we dat, nu we de beslissing eenmaal hebben genomen, we daar meteen de vruchten van gaan plukken. Dat de (goede) resultaten meteen in ons leven verschijnen.
Dat is alleen lang niet altijd het geval. Niet omdat het een verkeerde beslissing was, of omdat we toch ergens iets hebben ‘laten liggen’, maar meer omdat het nog niet de tijd is om te oogsten. Omdat als we meteen gaan oogsten, dan zijn de vruchten nog niet volgroeid en dan oogsten we minder in hoeveelheid, maar misschien ook wel nog hele zure vruchten die nog nergens goed voor zijn…

Maar wanneer we opletten in de natuur, dan zien we opeens dat alle vruchten rijp zijn. Het ene jaar wat eerder en het andere jaar wat later, maar plotseling hangt er iets in de lucht dat zegt, nu is de oogsttijd!
En als we dan ook opletten in ons leven, dan zullen we merken dat opeens dingen die we maanden geleden in gang hebben gezet ~ dingen die nergens toe leken te leiden ~ opeens resultaat geven.
Misschien omdat opeens iemand belt waar we allang niet meer op gerekend hadden. Of omdat we een meevaller hebben, of een uitnodiging krijgen waar we zelf nooit aan hadden gedacht dat zoiets ooit zou kunnen gebeuren. Of misschien omdat we zomaar, helemaal onverwacht een bos bloemen krijgen…

In ons dagelijkse leven zijn er in de oogsttijd ook altijd zaken te oogsten zolang we daar oog voor hebben en ervoor open staan.
Wat ga jij oogsten deze maand?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten