zondag 26 juni 2016

Twee kanten


Ieder muntje heeft twee kanten. Of, zoals het gezegd wordt in Amerika, het maakt niet uit hoe plat een pannenkoek gebakken wordt, hij heeft nog steeds twee kanten.

En in de energie waarmee we op dit moment te maken hebben, geld dat zeker niet alleen voor muntjes of pannenkoeken; iedere situatie, elke gebeurtenis heeft (op z’n minst) twee kanten. En daar is op zich helemaal niets mis mee!

Het hangt er dan wel een vanaf hoe we die twee kanten definiëren. Zolang het gaat om ‘kop of munt’, om een voorkant en een achterkant, bovenkant en benedenkant, zelf een oude kant en een nieuwe kant, hebben we het over de feiten.
Maar op het moment dat we ~ al is het maar in onze gedachten ~ te maken hebben met ‘mijn kant’ en ‘die andere kant’; met de ‘goede kant’ en de ‘verkeerde’ of zelfs ‘slechte’ kant, dan oordelen we over die twee kanten. Dan vinden we de ene kant beter dan die andere kant.

Daarmee gaan we voorbij aan het feit dat een muntje met maar één kant totaal geen waarde heeft…

En zo is het eigenlijk met alles in ons leven. Zelfs wanneer twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, dan is het zelden zo dat de ene partij gelijk heeft en de andere partij fout zit. Natuurlijk kunnen we het meer eens zijn met de ene kant versus de andere kant, dat is een persoonlijke beleving en helemaal prima ~ zolang we ook erkennen dat die andere kant ook bij die situatie hoort en dus ook een belangrijk aspect van de situatie belicht…
Dat maakt het belangrijk om die andere kant te observeren, te onderzoeken ~ er alles over te weten te komen ~ om zo te kunnen begrijpen wat die andere kant van de situatie precies inhoudt.
Waarom nu juist dat argument? Waar komt dat onderliggende gevoel vandaan? En waarom wordt het juist nu met zoveel verve naar voren gebracht?

Op het moment dat we dat weten, kunnen we er iets aan of mee gaan doen. Wanneer we dat willen tenminste; daar hebben we altijd een vrije keuze in.

Als we dit als concept in ons leven bekijken, dan blijkt dat juist wanneer we ‘tegengas’ krijgen in iets wat we willen doen of ondernemen, we niet het hele plaatje zien. Wanneer we ‘tegengas’ krijgen, zouden we er goed aan doen om niet zonder meer onze plannen door te zetten ~ ook al kost het ons meer energie, of zelfs meer kracht ~ maar om even een stap op de plaats te maken om te kijken waar die andere kant vandaan komt. En zeker zo belangrijk, wat die andere kant ons te vertellen heeft.

Op die manier krijgt dat muntje opeens een meerwaarde!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten