zondag 12 juni 2016

Wat nou als…


Soms is het een goed idee om ons voor te stellen wat er zou gebeuren als… Wat we zouden doen als… Wat we zouden kiezen als…
Om los van alle omstandigheden van ons dagelijkse leven, ons doen en laten eens met andere ogen te bekijken.

Wat zouden we doen als we niet de verantwoordelijkheid van een relatie, huis, gezin hadden? Geen huisje boompje beestje? Of zouden we dat juist heel erg missen?
Zouden we dan hetzelfde werk (willen) doen? Onze dagen op dezelfde manier invulling geven? Zouden we kiezen voor comfort en veiligheid, of voor avontuur? Zouden we erop vertrouwen dat we ook morgen weer te eten hebben; dat we op één of andere manier onze rekeningen wel kunnen betalen aan het einde van de maand ~ of slaat ons de angst om het hart wanneer we niet weten waar en hoe die dingen die we werkelijk nodig hebben zoals eten en een dak boven ons hoofd vandaan komen?
Zouden we meer of juist minder betrokken zijn bij anderen? Zouden we actie ondernemen om anderen te helpen, om een betere wereld te creëren? Of zouden we een soort kluizenaar zijn die zichzelf verandert om een voorbeeld te worden voor die betere wereld?

De vragen zijn talloos en kunnen gaan over ieder aspect van het leven.
En er zijn geen goede of foute antwoorden; het antwoord op iedere vraag is ene observatie die ons een stukje laat zien van wat we diep in ons hart werkelijk nodig hebben.

Wanneer we zo’n handvol vragen voor onszelf beantwoorden en daar zou uitkomen dat we ~ wanneer we die vrijheid zouden hebben ~ ander werk zouden willen doen. Misschien grotere avonturen willen beleven. Of zelfs op de barricaden willen staan voor een betere wereld. Dan betekent dat mogelijk dat we het idee hebben dat we vast zitten in ons leven. Of wellicht het idee hebben dat we onszelf zijn kwijtgeraakt ergens tussen de tijd dat we kind waren en ons leven van nu met alle verantwoordelijkheden.
Het kan ook zijn dat we erachter komen dat we ~ ook al klagen we er weleens over ~ een comfortabel leven met de zekerheid en structuur van een vaste baan juist heel plezierig vinden; terwijl we altijd dachten dat het avontuurlijke leven zonder lasten en plichten meer bij ons zou passen.

Wat onze antwoorden ook zijn, ze laten een glimp zien van onze diepste verlangens.
Het is daarna aan ons de keuze of we dat een stap verder willen nemen en iets in ons leven willen veranderen, of dat we ontdekken dat we eigenlijk ons leven best goed voor elkaar hebben!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten