zondag 5 juni 2016

Slaap


Slaap. We hebben het allemaal nodig. Sommigen zo’n 8 uur per etmaal, anderen meer of juist minder. De tijd die we slapen geven we de dingen die we in de dag ervoor hebben meegemaakt een plek in onze gedachten. Het is een tijd waarin we dromen en op die manier inzichten kunnen krijgen die aan de ene kant heel waardevol zijn, maar aan de andere kant vaak geen logische basis hebben… Het is een periode waarin we ‘bijtanken’ ~ regenereren ~ om dan de volgende dag weer fris en fit wakker te worden.

In sprookjes wordt slaap vaak anders bekeken. Natuurlijk hebben de ‘helden’ en ‘schurken’ ook daar hun slaap nodig, maar vaak wordt het gezien als een periode van niet bewust zijn van wat er om ‘de slaper’ heen gebeurt. En daardoor kan deze dan gevaar lopen; hoewel ’de slaper’ meestal net op tijd weer wakker wordt.
En dan hebben de sprookjes het over de lange periodes van slaap. Periodes die soms eeuwen kunnen duren, om dan weer wakker te worden in een tijd waarin de kwaliteiten van ‘de slaper’ weer nodig zijn.
Dat kan dan gaan over bijvoorbeeld ‘onschuld’, zoals in Sneeuwwitje. In andere verhalen kan het gaan over kracht, heldhaftigheid, of iets als magie. Een gave die niet iedereen heeft, maar die in een andere tijd weer wakker wordt, of ‘wordt gevonden’.

Maar wat is daar dan van waar?
Een sprookje is tenslotte een verzonnen verhaal en we weten allemaal dat we (nog) niet voor honderden jaren kunnen slapen om dan op het juiste moment weer wakker te worden. En als we dan wakker zouden worden, wat zouden we dan gaan doen? Zouden we de wereld zoals deze dan zal bestaan nog begrijpen?

Het grappige is dat, hoewel het misschien niet voor mensen geldt, het wel voor voorwerpen en zelfs voor ‘Spirituele Plaatsen’ waar is.
Zo zijn de ‘Nag Hammadi’ rollen eeuwenlang verborgen gebleven ~ ze hebben geslapen ~ om op het moment dat er opnieuw belangstelling was voor wat erin geschreven staat, weer gevonden te worden. En in zekere zin is hetzelfde waar voor de Maya tijdsdeling en kennis.
Zo worden ‘Spirituele Plaatsen’ nu opgegraven en onderzocht; worden de oude stenen en patronen attracties voor belangstellende toeristen.

En iedere eens in de zoveel tijd instaat er een ‘Spirituele Plaats’ zomaar. Het lijkt uit het niets te komen; en misschien zijn er ook helemaal geen uiterlijke kenmerken meer na zo’n lange, lange slaap…

Dan wordt het spannend om te gaan kijken waarom zo’n plaats juist nu weer wakker is geworden…
En wat die plek ons nu heeft te bieden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten