zondag 18 oktober 2015

Oplossingen

.
Het levert meestal een stuk meer op wanneer we onze aandacht richten op het oplossen van een probleem, dan te blijven hangen in een probleem; al dan niet wijzend naar alle oorzaken en ons afvragend waarom nu juist ons dat moest overkomen.
Het probleem is op dat moment al in ons leven; en daarmee is het ontstaan van het probleem verleden tijd. Dus aan het ontstaan van dat probleem kunnen we niets meer veranderen. We kunnen alleen wel bepalen hoe we met dat probleem omgaan; dat hebben we helemaal zelf in de hand!

Met andere woorden, mocht er een probleem in ons leven komen, dan is dat het moment om te kijken hoe we dat het beste kunnen oplossen.

Maar soms zijn we al met het bedenken van oplossingen bezig voordat er ooit een probleem is ontstaan. We hebben misschien de hele oplossing al bijna uitgevoerd, terwijl er in alle realiteit nog helemaal geen probleem is…

Voor al die keren dat we het probleem inderdaad zien aankomen betekent dit dat ons leven soepeltjes verloopt. We hebben de oplossing tenslotte al bij de hand zo gauw dat probleem zichtbaar wordt of zich daadwerkelijk manifesteert.
Voor alle keren dat het probleem nooit ontstaat, hebben we energie gestoken in een oplossing voor dat niet bestaande probleem. En meestal is dat geen enkel probleem. Het geeft ons de zekerheid dat we alles in ons leven in de hand hebben.

Dat is ~ als er een probleem zou zijn ~ waar het opduikt.
Want soms zijn we zo druk problemen op te lossen die er (nog) niet zijn; gaten aan het dichten die misschien nooit zullen ontstaan, dat we alles wat zou kunnen gebeuren zo onder controle willen houden; dat we heel gemakkelijk kunnen vergeten om te genieten van dit moment…

Het zijn juist die onverwachte dingen die gebeuren, de spontane acties, de gekke invallen, die onze dag of ons leven opeens een hele andere wending kunnen geven. Die ons inspireren, nieuwe dingen laten ontdekken; het zijn juist die dingen die gewoon gebeuren zonder dat we er al een plan ~ of een oplossing ~ voor klaar hebben, die ons uiteindelijk het meeste te bieden hebben.
Zowel in ons dagelijkse leven, als op ons pad van persoonlijke groei.

Waar het om gaat is niet zozeer dat we de oplossing voor alle eventuele problemen die op ons pad kunnen komen al bij voorbaat paraat hebben. Het gaat er vooral om dat we onszelf genoeg vertrouwen om te weten dat mocht er een probleem op ons pad komen, we op dat moment de juiste oplossing zullen bedenken en uitvoeren, zodat ons leven soepeltjes zal blijven verlopen.

En al die andere keren kunnen we dan gewoon genieten van het leven op dit moment.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten