zondag 26 juli 2015

Uitersten

Van de heftigste zomerstorm ooit ~ echt zo’n dag om met een kop warme chocolademelk op de bank te blijven zitten met een boek ~ naar een mooie, stille, zonnige zondagmorgen. Een morgen waarop Facebook mij erop attent maakt dat we twee jaar geleden zoveel regen hadden dat de straat voor mijn huis blank stond. Zoveel regen na een heel droge periode, dat het wateroverlast veroorzaakte.

Als we naar het weer kijken dan lijkt het wel of we steeds vaker uitersten tegenkomen. Opeens heel veel wind, of zoals in California het geval is, al jaren veel minder regen dan ‘normaal’. Of hoge temperaturen in de zomer…

In de natuur als systeem hebben we er ook mee te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer uilen na de ‘muizenplaag’ van vorig jaar. En dit jaar lijken er plaatsen te zijn waar je bijna niet van de mieren af kunt komen, terwijl er bij de buren geen mier te zien is.

Maar niet alleen in de natuur lijken uitersten steeds vaker voor te komen. Ook in ons leven hebben we steeds vaker te maken met uitersten.Het lijkt wel of dingen óf heel goed uitpakken, óf je laten wensen dat je er nooit aan begonnen was. Alles gaat vloeiend en gemakkelijk, óf iedere stap is moeilijk, zwaar en een hele opgave in zichzelf.

En dat maakt dat het heel gemakkelijk is om ~ vaak om relatief kleine dingen ~ heel erg gestrest te raken. Aan de andere kant is het zo gauw alles weer op rolletjes loopt ook heel gemakkelijk om de slechte tijden te vergeten en ‘fluitend door het leven te gaan’.

Waar het om uitersten gaat is dit allemaal niets nieuws.

Maar er is ook een aspect aan het ervaren van uitersten die elkaar zo snel opvolgen dat wat meer aandacht verdient…
Want als die uitersten ‘zomaar’ heel snel achter elkaar ons leven binnenwandelen, dan kan dat op alle gebieden gebeuren. Dus ook op het gebied van gezondheid ~ om er één te noemen. En dat maakt dat het, juist in deze tijd van uitersten, een heel goed idee is om voor onszelf de balans te bewaren. Want zolang we in balans blijven, is de kans groot dat we wat betreft onze gezondheid niet in heftige uitersten terecht komen.

Tenslotte is de echte vraag hoe en waarom we die uitersten in ons leven creëren…
En dan blijkt dat we het soms, zonder daar echt bij stil te staan, gewoon om vragen. Dat we wensen dat ‘er eens iets spannends gebeurt in ons oh zo saaie leventje’. En al gauw is er dan opeens van alles aan de hand!

Dus zeker in deze tijd van uitersten ~ wees voorzichtig wat je wenst voor jezelf en voor alles om je heen!!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten