zondag 5 april 2015

Creativiteit

Er is bijna geen energie te bedenken die zo ongebonden en vernieuwend is dan de energie van creativiteit. Die vonk die opeens een concept wordt; een idee wat misschien zelfs onpraktisch of zelfs onuitvoerbaar lijkt ~ maar wat, met de nodige creativiteit, toch wordt gemanifesteerd.

Creativiteit loopt niet over gebaande wegen, het vindt zelf zijn weg. En terwijl het dat doet, kan die weg in een hele andere richting lopen dan we logischerwijze hadden gedacht. Creativiteit volgt geen regels…
Creativiteit creëert.

Het grappige is dat we bij het woord ‘creativiteit’ vaak alleen maar denken aan een kunstzinnige uitdrukking daarvan; een kunstzinnige creatie. En al gauw hoor je dan: “O nee, dat kan helemaal niet want ik ben totaal niet creatief!”

Maar wanneer we ervan uitgaan dat creativiteit creëert, dan gaat creativiteit veel verder dan schilderen of boetseren… Dan zijn we ook creatief wanneer we iets op een nieuwe manier kunnen uitleggen aan een ander. Of wanneer we een nieuw recept uitproberen. Wanneer we een keer een vakantie naar een nieuwe bestemming boeken. Of ons huis ~ al dan niet met het bestaande meubilair ~ heel anders inrichten.

Nu hebben we natuurlijk allemaal de keuze om op gebaande wegen te blijven lopen; om onze omgeving en ons leven alleen te bekijken vanuit een logisch en vertrouwd perspectief en alleen die oplossingen naar voren te brengen waarvan we weten dat ze werken; omdat we vergelijkbare situaties al vaak op die manier hebben opgelost…
En zo lang we die keuze bewust maken, is er helemaal niets mis mee om ons leven in die veilige, voorspelbare, comfortabele zone te leven.

Aan de andere kant is het soms ook leuk om eens iets anders, iets nieuws te doen. Iets wat niemand achter je had gezocht. Iets onverwachts.
En dat hoeven geen grote, levensveranderende dingen te zijn. Het gaat er niet om een kunstwerk te creëren ‘met de grote “K” ‘. Waar het om gaat is dat we iedere eens in de zoveel tijd onszelf de kans geven een zijsprongetje te maken. Om even van onze gebaande weg af te stappen en te kijken wat er gebeurt wanneer we onze eigen weg banen. Het gaat erom af en toe nieuwe, leuke, creatieve dingen en oplossingen in ons leven toe te laten.

En natuurlijk kunnen we dat doen door iets te creëren; door letterlijk iets met onze eigen handen te maken. Maar dat kan ook door bijvoorbeeld bewust drie andere, nieuwe oplossingen voor een situatie te bedenken dan de manier waarop je van plan was het op te lossen…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten