zondag 1 februari 2015

Waarom?

Soms is het goed om even stil te staan bij de vraag waarom we doen wat we doen. Waarom zijn we daarmee bezig? Geeft het ons een goed gevoel? Maakt het ons blij? Is het noodzakelijk? Zijn het verplichtingen die we na moeten komen? ‘Moeten’ we het doen? Of willen we het graag doen?
Al die vragen komen samen in dat ene woord; Waarom?

Natuurlijk zijn er talloze dingen die we hebben afgesproken met onszelf of met anderen; afspraken die we dan ook na willen komen. Banen, werk, school, maar ook bijvoorbeeld zorgen dat ‘de boel aan kant’ is en ‘de pot op tafel staat’ op gezette tijden vallen onder die afspraken.

En dan zijn er de dingen die we doen omdat we ze altijd op die manier hebben gedaan. Of we er nu mee zijn opgegroeid of niet, op een gegeven moment in ons leven is het een patroon geworden waaraan we ons nu vasthouden. Bepaalde dingen die we doen, of dingen die we op een bepaalde manier doen ~ ‘omdat het zo hoort’.

Waarom hoort het eigenlijk zo?

Vinden we echt dat deze dingen precies op die manier en op dat tijdstip moeten gebeuren, ook al zijn we er die dag misschien eigenlijk te moe voor, of hebben we er heus helemaal geen zin in? Hoe belangrijk is dat in ons leven? En waarom is het al dan niet belangrijk in ons leven?
En wanneer we vinden dat het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk (meer) is in ons leven, waarom doen we het dan nog steeds?

De vraag ‘Waarom?’ is niet bedoeld om onszelf te bekritiseren. Het antwoord, wat dat op dat moment ook is, hoeft dus ook geen verdediging te zijn van ons standpunt, van de reden waarom we dit zo doen. Het is eerder een reality check om te zien of dat waar we onze tijd en energie in steken ook nog bij ons hoort; of die dingen ons plezier geven, ons blij maken…
Want als dat niet (meer) het geval is, dan is het misschien tijd om te kijken hoe het anders kan.

Dat kan betekenen dat we andere dingen gaan doen die we leuker of belangrijker vinden op dit punt in ons leve. Het kan ook zijn dat we dezelfde dingen die we doen nu op een andere manier gaan doen.
Of dat we met onszelf afspreken dat we meer dingen voor onszelf gaan doen. En dat we die dingen niet alleen doen in ‘verloren momenten’, maar dat we daar de tijd voor gaan nemen. Dat we de tijd om iets voor onszelf te doen gewoon als een afspraak  in onze agenda zetten.

Waarom? Nou……….
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten