zondag 7 december 2014

Op zoek

Ieder op onze eigen manier zijn we allemaal op zoek. Waar we naar op zoek zijn en hoe we dat hopen te vinden is net zo individueel als we uniek zijn. En zelfs als we op zoek zijn naar iets wat op het oog hetzelfde doel lijkt, zoals bijvoorbeeld ‘succes’, dan nog maakt onze persoonlijke definitie van ‘succes’ een wereld van verschil.

Daarbij is succes wel een goed voorbeeld, want in zekere zin willen we allemaal graag succesvol zijn in het leven. Maar voor de ene persoon betekent dat een baan die weliswaar heel veel uren kost, maar die aan de andere kant ook een hoog salaris met zich meebrengt. Voor de ander betekent succes gelukkig zijn. Weer een ander zal succes misschien definiĆ«ren als ‘anderen helpen’, of ‘een verschil maken in het leven van een ander’. Terwijl we ook succesvol kunnen zijn op ons individuele pad van persoonlijke groei; en dat heeft dan met een meer spirituele betekenis van ‘succes’ te maken.
Het aantal manieren waarop we invulling kunt geven aan onze persoonlijke definitie van succes is bijna oneindig.

Maar waar we ook naar op zoek zijn en hoe we ook invulling geven aan onze eigen zoektocht ~ uiteindelijk komen een aantal dingen vaak ‘automatisch’ bij elkaar…
Of je nu ‘leeft om te werken’ of ‘werkt om te leven’, er is werk aan de winkel. Dat kan dan weer die letterlijke baan zijn, of vrijwilligerswerk, liefdadigheidswerk, of (meditatief) werk aan ons innerlijke zelf… Vaak is het de combinatie van een aantal deze vormen van werk die ons leidt naar onze volgende stap op weg naar ons doel. Op weg naar datgene waarnaar we op zoek zijn.

Steeds vaker wordt ook gezegd dat ‘acceptatie’ (zowel van jezelf als van anderen) en ‘present zijn’ (aanwezig zijn, in het moment leven) belangrijk zijn in ons streven ons doel te bereiken.
Dat betekent dat we op onze zoektocht ons bewust zijn van wat ons op dat moment wordt aangereikt in het leven. Dat we de dingen die zijn gebeurd in ons verleden plaatsen en niet blijven herleven. En misschien wel het belangrijkste, dat we vertrouwen hebben ons doel te gaan bereiken en ons daar dus niet steeds opnieuw zorgen over hoeven te maken…

Echter, de hamvraag is en blijft: “Waar zijn we naar op zoek?”
Wat willen we bereiken voor onszelf, in de wereld en voor de wereld? En wat is daarin het fysieke, materiƫle doel, het mentale doel en het spirituele doel waar we naar streven?

Het beantwoorden van vragen als deze geeft inzicht in waar we werkelijk naar op zoek zijn; en soms kan dat iets heel anders zijn dan we dachten…
Waar ben jij naar op zoek?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten