zondag 21 december 2014

De zonnewende

De kortste dag ~ het begin dan de winter ~ komt in een drukke tijd van het jaar! Vandaag de zonnewende, wat ieder jaar weer een behoorlijke verandering van de energie met zich meebrengt. En dan een paar dagen daarna de kerstdagen; en weer een paar dagen later ‘Oud en Nieuw’. En of je nu bij al deze dagen stilstaat, ze viert met je familie of met vrienden; of het accent op één van deze dagen legt ~ het maakt deze 10 dagen ieder jaar opnieuw heel speciaal.

Klimatologisch brengt de zonnewende met de terugkeer van het licht ook de koudste tijd van het jaar. Een tijd, in ieder geval vanuit een spiritueel perspectief, om het nieuwe licht over ons leven te laten schijnen. Om met een helder, koel hoofd nieuwe plannen te maken. Om die plannen zo’n structuur mee te geven dat we precies weten wat onze eerste stap zal zijn om ze uit te gaan voeren.

Met Kerst vieren we dan de terugkeer van het Licht. Daarmee krijgen we richting en begeleiding in ons leven. Het (innerlijk) Licht dat ons de weg wijst. Het besef van een zielsverlangen dat we willen vervullen…

Dan op nieuwjaar beginnen we vol goede moed en gevuld met goede voornemens aan dat nieuwe jaar.

En op 6 januari, aan het einde van de kersttijd, zien we onze plannen bevestigd. (Hoewel we ook vaak onze goede voornemens alweer hebben vergeten…) Omstreeks 6 januari beginnen we ook te merken dat de dagen weer langer worden.

In andere tijden, lang voordat we de tijdsmaat aanhielden van de kalender zoals we die nu kennen, ging het om de seizoenen. En daarmee was de zonnewende de allerbelangrijkste dag. De dag die het nieuwe seizoen inluidt. De dag om te bepalen wat er in het winterseizoen gedaan diende te worden om, zo gauw het weer warmer wordt alles op de rit te hebben om daar zo goed mogelijk gebruik van te maken…

De zonnewende was de dag om stil te staan bij het nieuwe licht; en alle nieuwe dingen die zullen komen. En dat is deze dag natuurlijk nog steeds! En dat is eigenlijk alleen maar sterker geworden door alle feestdagen als het ware op elkaar te stapelen. Op die manier hebben we onszelf 10 dagen gegeven om onze plannen te maken, gevolgd door 6 dagen om die plannen in onszelf te bevestigen.

Symbolisch kijken we dan in het getal 10 naar onszelf en al onze mogelijkheden, om dan in het getal 6 ons helemaal bewust te worden dat we een plan hebben en dat het een goed plan is.

Ik wens je een fantastische zonnewende toe!
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten