zondag 21 september 2014

Herfst

In de cirkel van de seizoenen is de herfst de tijd om te oogsten.
En dan gaat het niet alleen om de oogst van ons voedsel, het gaat ook om de oogst van de dingen waar we dit jaar onze energie in gestoken hebben. Dat kan mentale energie zijn, het uitdenken van hoe iets neergezet kan worden in de materiële wereld, het kan spirituele energie zijn waarmee we een geheel nieuw idee manifesteren, maar het kan natuurlijk ook onze ‘gewone’ energie zijn die we gebruiken om de dingen die gedaan moeten worden ook daadwerkelijk te doen.

Dat maakt de herfst de tijd om de vruchten van onze energie te oogsten; de vruchten van onze arbeid op fysiek, mentaal en spiritueel gebied.

Dat maakt juist vandaag met het begin van de herfst ~ officieel de ‘herfst dag en nacht evening’ omdat vandaag de dag en nacht even lang zijn; iets wat maar twee keer per jaar gebeurt ~ een goed moment om even stil te staan bij waar we onze energie in hebben gestoken dit jaar…

Had je plannen gemaakt? En heb je daar ook daadwerkelijk aan gewerkt? Of heb je ze steeds voor je uit geschoven en je energie besteed aan wat er op dat moment speelde in je leven?
Als je terugkijkt over het afgelopen jaar, heb je dan ergens naartoe geleefd? Of heb je eigenlijk het idee dat je hebt overleefd? Misschien zelf een oneindige stroom situaties en problemen hebt moeten oplossen…

En als je dan terugkijkt naar wat je hebt ‘gezaaid’ en ‘verzorgd’, wat is dan je oogst, deze herfst?

Soms ligt dat heel duidelijk. Je had een plan, je hebt eraan gewerkt; en nu is de tijd dat het zijn vruchten gaat afwerpen.

Vaak ligt het veel minder duidelijk. Misschien had je wel een plan, maar door allerlei omstandigheden ben je er steeds net niet aan toe gekomen om het uit te voeren…
Juist dan is het zaak om te gaan kijken wat je wèl hebt gedaan. Waar je jezelf of anderen hebt geholpen. Of hoe je iets hebt opgelost waar je eigenlijk al veel te lang tegenaan liep. Hoe je misschien vooral dingen voor anderen hebt gedaan, waardoor je simpelweg geen tijd hebt overgehouden om je eigen plannen waar te maken.

Het zijn juist dat soort dingen waarvan de vruchten onverwacht zoet kunnen zijn!

Het is alleen maar menselijk om een verwachting te hebben met betrekking op wat we zullen ‘oogsten’ deze herfst. Maar wanneer we met een positieve blik kijken naar onze inspanningen en open staan voor wat (en op welke manier) we mogen ontvangen, dan wordt het vast een prachtige en overvloedige oogst!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten