zondag 14 september 2014

Apekool

Wanneer was de laatste keer dat je een flinke schep apekool op je bord kreeg voorgeschoteld? Of misschien in de vorm van kletskoek bij de koffie? Of een ‘Broodje Aap’ voor lunch?
Allemaal gerechten die in de regel geserveerd werden met een vette knipoog. Om over te lachen en te praten. En vooral om zelf over na te denken; is dat wat mij wordt voorgeschoteld werkelijk waar? Of is het eigenlijk maar flauwekul, geklets, klets, kletskoek, kul, larie, nonsens, onzin of kolder?

Natuurlijk is er dan ook nog het verschil tussen de feitelijke waarheid van iets en de persoonlijke waarheid van de ervaring: http://cheiron-wellness.blogspot.nl/2014/08/waarheid.html

Maar afgezien daarvan zijn er in de wereld van vandaag zoveel verhalen, zoveel stellingen en zoveel polariteiten, dat het een goed idee is om daar zelf over na te denken. Om zelf te onderzoeken of dat wat ons wordt voorgeschoteld ook daadwerkelijk klopt. Om, voordat we daarin zelf een standpunt over innemen en gaan verkondigen na te gaan of dat werkelijk ons eigen standpunt is, of dat we de mening van een ander herhalen. En op die manier misschien wel apekool opdissen…

Het lijkt wel of naarmate het gemakkelijker wordt om alle informatie die je ooit ergens over zou willen weten gemakkelijker wordt om te vinden ~ we hebben tenslotte het internet bijna voortdurend tot onze beschikking ~ we daarvan steeds minder gebruik maken en steeds vaker dat wat er wordt gezegd en geschreven voor waar aannemen. En wanneer zo’n bericht ons dan emotioneel raakt, is de verleiding groot het te delen om op die manier uitdrukking te geven aan onze verontwaardiging. Zonder de tijd te nemen om ook de andere kant van het verhaal te weten te komen; zonder erover na te denken en het te staven aan onze eigen persoonlijke waarheid, onze individuele normen en waarden waar we naar willen leven.

Vanuit een spiritueel perspectief, wanneer we niet dat wat we horen of lezen staven aan onze eigen normen en waarden, als we aannemen dat wat we lezen of horen de hele waarheid en niets dan de waarheid is, zonder het bericht verder te onderzoeken op de feitelijke waarheid; en wanneer we dat dan gretig delen met onze vrienden omdat de hele wereld moet weten over wat hier aan de hand is ~ Dan dragen we niet bij aan een oplossing, maar zijn we een deel van het probleem geworden.
Zo gauw we stelling nemen en dat standpunt koste wat kost gaan verdedigen, dragen we bij aan de verdeeldheid in de wereld, in plaats van de eenheid, de heelheid te bevorderen.

Apekool? Daar kun je alleen maar achter komen door de tijd te nemen er zelf over na te denken…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten