zondag 3 augustus 2014

Het vlindereffect

In 1961 ontdekte de Amerikaanse meteoroloog Edward Norton Lorenz dat minieme verschillen in begincondities enorme afwijkingen in de resultaten kan veroorzaken.
Het effect dat Lorenz had gevonden zou later bekend komen te staan onder de populaire naam ‘vlindereffect’, vanwege de uitspraak dat de vleugelslag van een vlinder in China wellicht een orkaan in New York kan veroorzaken.
Iets waar het KNMI het niet mee eens is; volgens hun zal de vlinder eerder schuilen of een goed heenkomen zoeken dan verschillen of wijzigingen in het verloop van het weer veroorzaken…

In gewoon Nederlands: Kleine oorzaken kunnen grote gevolgen hebben. Gevolgen waarvan we niet in de gelegenheid zijn om ze te bedenken, laat staan te overzien, op het moment van die kleine gebeurtenis.

Of de beeldspraak van het ‘vlindereffect’ correct is of niet is, voor mij tenminste, minder interessant dan dat het aangeeft dat alles met elkaar is verbonden.
Iets dat geldt op een kleine schaal, bijvoorbeeld in onszelf, maar ook op een veel grotere schaal; neem de wereld…

Voor onszelf geldt dat wanneer we iets veranderen ~ bijvoorbeeld het type schoenen waar we op lopen ~ dat we waarschijnlijk een andere beweging zullen gaan aannemen gedurende het lopen; iets dat, naar gelang het type schoeisel, bijvoorbeeld rugklachten kan laten afnemen of juist doen toenemen. Net zo voor de hand liggend, maar met vaak minder duidelijke effecten, zijn de gevolgen van stress. Komen we onder druk te staan ~ zij het in ons werk of privé ~ dan kan dat stress opleveren die ervoor zorgt dat ons lichaam op bepaalde plekken niet meer optimaal functioneert, waardoor uiteindelijk een ziektebeeld kan ontstaan.
Kleine verschillen in het schoeisel dat we dragen of hoe we omgaan met stressvolle situaties zorgen ervoor dat er gevolgen zijn in onze fysieke of innerlijke balans; en tegelijkertijd ook dat die gevolgen eigenlijk niet te voorspellen zijn.

Dat maakt het des te lastiger om hier op een wereldschaal naar te kijken…
Aan de andere kant, als een vlinder in China een tornado in New York zou kunnen veroorzaken ~ zou het dan ook mogelijk zijn dat een glimlach, een vriendelijk woord kan bijdragen aan begrip of zelfs vrede in een gebied waar strijd is?
Zoals het kind dat die vlinder in China bewonderde geen idee kon hebben van die storm in New York een paar maanden later, zo kunnen wij ook niet voorspellen of ons zelfs maar voorstellen wat het effect van onze glimlach zal zijn over de gehele wereld…

Maar het is wel een mooi idee dat onze positieve gedachten, woorden en daden; onze vriendelijkheid, behulpzaamheid, of misschien alleen die glimlach vandaag in de supermarkt een tastbaar effect zal ergens anders op de wereld.

Ik nodig je uit een vlinder te worden…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten