zondag 16 maart 2014

Grote schoonmaak

De ‘grote schoonmaak’ of ‘voorjaarsschoonmaak’ was vroeger echt iets van het voorjaar. Iets dat gedaan werd voor pasen, zodat met pasen iedereen en alles er op z’n ‘paasbest’ uitzag.

Daarmee werden dan ook alle stof en ‘spinnenwebben' van de wintermaanden verwijderd; zo werd de grote schoonmaak ook het begin van al het nieuwe wat de lente in het leven bracht.

In de energie van tegenwoordig is die ‘grote schoonmaak’ niet meer alleen aan het voorjaar verbonden. Het is eigenlijk iets wat goed is om te doen bij ieder nieuw begin waar we voor staan. Of dat nu een nieuwe baan is, een nieuw creatief project, een nieuwe relatie, of een nieuw huis… Om het nieuwe echt de ruimte te geven in ons leven is het een goed idee om ‘grote schoonmaak’ te houden en ons ontdoen van het oude; van dat wat we niet meer in ons leven willen of nodig hebben.

Soms worden we daarbij een handje geholpen door de omstandigheden. Dan gebeuren er dingen in ons leven waardoor we haast niet anders kunnen dan alles opnieuw te bekijken en te beslissen of we dat nog in ons leven willen houden. Er zijn dan vaak dingen waarvan we ontdekken ~ nu we als het ware gedwongen worden ernaar te kijken ~ dat we er al heel lang klaar mee zijn. Dingen die misschien door de tijd heen eerder een last zijn geworden dan het genoegen dat ze eens waren… En de enige reden dat we ze niet al heel lang geleden hebben opgeruimd is dat we tot nu toe geen reden hadden om de tijd te nemen er echt naar te kijken…

In de energie van nu; en wanneer we de ‘grote schoonmaak’ misschien wel zien als het ordenen van onze energie ~ meer dan het feitelijke schoonmaken van ons huis ~ is het ook iets wat niet meer allemaal ineens gedaan hoeft te worden.
Waar de ‘grote schoonmaak’ vroeger een groots gebeuren was waarin in een week het huis van top tot teen op z’n kop werd gezet en schoongemaakt ~ alle kasten leeggehaald; alle bedden opgeschud… ~ kunnen we dat nu meestal stukje bij beetje doen. Bijvoorbeeld door alles opnieuw te bekijken wat te maken heeft met een bepaalde periode in ons leven.

Hoe we het ook doen; één ding is heel belangrijk…
Dat we met alles wat we bekijken ~ alles wat we overwegen uit ons leven te verwijderen ~ beseffen dat er ooit een tijd was waardoor dat item, die energie, die herinnering ons in staat heeft gesteld een volgende stap te zetten op ons persoonlijke pad.
Ook al hebben we deze dingen nu (allang) niet meer nodig in ons leven ~ ze hebben ons geholpen om de persoon te worden die we nu zijn.
En dat is goed.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten