zondag 22 december 2013

Winter

Volgens de seizoenen is de winter het begin van het nieuwe jaar dat begint met de zonnewende ~ de terugkeer van het licht. Zelf denk ik vaak ~ onterecht ~ dat de winter het donkerste seizoen is; de realiteit is dat vanaf de zonnewende de dagen weer steeds langer worden. De dagen ‘groeien’, en daarmee groeit ook onze ‘natuurlijke activiteit’. Dit betekent dat we het gevoel kunnen hebben dat we weer in beweging willen komen. De winter is daarmee een periode waarin we naar binnen keren en bij onszelf te rade gaan wat we in dit nieuwe jaar willen gaan doen; wat we willen bereiken. Een tijd van plannen maken…

Vandaag is de eerste dag van de winter mild ~ binnen de context van de seizoenen bijna warm te noemen met 9 graden. Het lijkt nog steeds meer herfst dan winter wat het weer betreft. Een prima dag dus om lekker te gaan wandelen.

Het milde weer geeft me het idee dat het einde van het jaar nog lang niet in zicht is. Ik kijk dan ook met een zekere verwondering naar de kerstbomenverkoop om de hoek. Iedere dag wordt er weer een nieuwe lading bomen aangevoerd om zo iedere klant voldoende keus te kunnen bieden… En langzaamaan daagt het ook bij mij dat we echt aan die laatste tien dagen van het jaar zijn begonnen.

Drukke dagen zijn het, met heel veel verschuivingen in de energie.
Eerst de zonnewende ~ het begin van de nieuwe cyclus van de seizoenen. Dan de kerstdagen waarin de terugkeer van een heel ander Licht wordt gevierd. Een echt familiefeest, wat ook weer de nodige veranderingen in de energie met zich mee kan brengen. Vervolgens luiden we met ‘oud en nieuw’ met vuurwerk het nieuwe kalenderjaar in; iets wat voor de meesten van ons gepaard gaat met het uitspreken van onze ‘goede voornemens’ voor het nieuwe jaar ~ de dingen die we in het nieuwe jaar willen bereiken. En deze periode wordt dan traditioneel afgesloten met ‘driekoningen’ op 6 januari. Volgens het verhaal het tijdstip dat de drie koningen de nieuwgeboren Jezus kwamen eren. Nu nog steeds de erkenning ~ misschien wel juist een erkenning aan onszelf ~ dat het nieuwe jaar echt is begonnen.

Het is juist deze eerste dag van de winter die daardoor misschien wel de beste dag is om te zien wat we in het oude jaar achter willen laten ~ en wat de nieuwe dingen zijn die we in het nieuwe jaar in ons leven willen brengen.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten