zondag 8 december 2013

Patronen

Hoewel patronen structuur geven aan ons leven, kunnen ze ons ook behoorlijk dwars zitten in ons leven. Soms alleen maar omdat we, wanneer we alles volgens een bepaald en bekend patroon doen in ons leven, geen ruimte in ons leven brengen om dingen op een andere, nieuwe manier te doen; geen ruimte creëren voor nieuwe dingen.

Maar er zijn ook patronen uit onze jeugd of kindertijd die nog steeds een rol kunnen spelen in ons leven ~ dingen die we toen niet mochten of juist moesten doen op een bepaalde manier.
Op één of andere manier dringt het dan niet echt tot ons door dat we nu we volwassen zijn die oude patronen los mogen laten en de dingen zo op onze eigen manier mogen doen dat ze uitdrukking geven aan wie we zijn.

De patronen die vaak het lastigste zijn voor ons zijn de patronen die te maken hebben met een angst waarvan we ons niet direct herinneren wanneer die angst ontstaan kan zijn in ons leven. Dat kan een angst zijn voor water, voor vuur, voor groepen mensen, voor ‘gezien worden’; en zelfs een angst voor de dood die dan gekoppeld kan zijn aan een situatie waarvan we diep in onszelf weten dat we die hebben ervaren ~ hoewel dat in ons leven zeker niet zo is…

Het zijn juist die patronen die een oorsprong hebben in een andere (levens)ervaring. Ze kunnen in ons leven komen door een herkenning van een energie op een plek die we hebben bezocht, maar het kan ook zijn dat we dat patroon of die situatie daadwerkelijk meegemaakt hebben in een andere tijd, op een andere plaats ~ in een ander leven.

Er zijn best veel manieren om de oorsprong van zo’n patroon van ‘lang geleden en ver weg’ op te sporen, vaak door middel van meditatieve of op hypnose gebaseerde therapieën.
Vaak is het veel lastiger om te zien hoe zo’n patroon op dit moment wordt ‘getriggerd’ omdat de manier waarop dat gebeurt is aangepast aan deze tijd.
Als voorbeeld; de tijd dat heksen in Nederland op de brandstapel de dood vonden is voorbij. Maar het patroon kan iemand in zijn greep houden door bijvoorbeeld de angst voor vuur, of de angst om gezien te worden ~ waardoor je misschien op oudejaarsavond binnen blijft in plaats van naar het vuurwerk te kijken; of niet voor groepen durft te spreken…

Een manier waarop zo’n patroon naar boven komt in zijn aangepaste vorm kan zijn doordat vanaf je jeugd, iedere keer dat je ‘wilt laten zien wie je bent of wat je kunt’ je door klasgenoten, onderwijzers, familieleden, of zelfs vrienden wordt ‘afgebrand’; je ‘de grond in wordt gestampt’.

Zelfde patroon, maar een andere manier waarop het in je leven komt…

Het goede nieuws is dat zo gauw je begrijpt hoe het patroon in je leven komt en hoe het je doen en laten beïnvloedt, heb je ook alles wat je nodig hebt om het patroon los te laten en als een bevrijdt mens je pad opnieuw te ontdekken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten