zondag 24 november 2013

Wensen

Je zou kunnen zeggen dat er twee soorten wensen zijn… En de maanden december en januari zijn bij uitstek maanden dat we ons met wensen bezig houden.

Allereerst de wensen die je voor jezelf hebt. De dingen die je graag in je leven wilt brengen; de dingen die je wilt bereiken in het leven. Dat kunnen kleine of grote dingen zijn ~ maar het zijn allemaal dingen die je wenst voor jezelf.
En dan zijn er wensen die je hebt voor anderen; zelfs voor de wereld…
Wensen als dat het die ander goed gaat, dat die ander snel beter wordt ~ tot aan ‘geen honger meer op aarde’ en ‘vrede op aarde’.

Wanneer we dingen wensen ~ of dat nu voor onszelf is of voor anderen ~ zijn er twee dingen die belangrijk zijn.

Het eerste is dat de wens specifiek is. Dus als het je wens zou zijn om ‘mooie dingen in je leven te brengen’, dan heeft dat een hele brede interpretatie… Van nieuw meubilair tot bijvoorbeeld de lach van een kind; van een nieuwe keuken tot een puppy of kitten… Dat maakt het heel lastig om te zien wanneer je wens is uitgekomen. Was dat op het moment dat je hebt staan kijken naar kinderen die heel veel plezier hadden met het stampen en springen in plassen na een fikse regenbui? Of toen je besloot een oud kastje te kopen dat eerst nog opgeknapt moet worden voordat het daadwerkelijk mooi is? Of pas nadat dat kastje daadwerkelijk is opgeknapt en in je huis staat te pronken?
Met andere woorden, het helpt als een wens specifiek is omdat je dan gemakkelijker kunt zien of je wens ook is uitgekomen.

Het tweede is hoe je dat wat je wenst in leven wilt brengen; wat ben je bereid daar zelf aan te doen? Als het je wens is om de loterij te winnen, dan kan die wens alleen maar uitkomen wanneer je ook loten koopt… Is het je wens om een goede gezondheid te hebben, dan zal je wens in de meeste gevallen gemakkelijker uitkomen wanneer je ervoor kiest om gezond te leven.
Dit is gemakkelijker te overzien en te doen waar het je persoonlijke wensen ~ de wensen die je voor jezelf hebt ~ betreft. We kunnen tenslotte alleen maar die dingen veranderen waar we invloed op hebben…

De uitdaging is om manieren te vinden om ook die wensen die we voor anderen hebben, voor die ander te laten uitkomen. Om het meer te laten zijn dan goedbedoelde woorden.
Door ook die grote wensen zoals ‘geen honger meer in de wereld’ in onze eigen omgeving uit te laten komen…

Want wat zou er nou mooier zijn dan dat al onze wensen uitkomen?
Voor onszelf en voor anderen…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten