zondag 21 april 2013

Wanneer ons denken sneller is dan...

Wij denken sneller dan we praten of doen. Dat klinkt zo logisch dat het nauwelijks het het nauwelijks waard lijkt te zijn om over te schrijven...

Toch kun je daardoor in grappige, of juist hele lastige situaties terecht komen.
Zo kunnen jonge kinderen wanneer ze leren praten soms opeens, midden in een zin, gaan brabbelen en dan boos worden wanneer je ze niet begrijpt. Dat komt dan vaak omdat het denken al veel verder is ~ de situatie al verder heeft ‘doordacht’ ~ dan de beginnende prater de woorden kan uitspreken. Een situatie die tot grote frustratie kan leiden.

Maar ook als volwassene kun je opeens merken dat denken en doen bijvoorbeeld even niet gesynchroniseerd zijn. Wanneer je zo met iets bezig bent in gedachten, dat je het voor je gevoel al gedaan hebt. Dat het al af is; helemaal in orde.
En wanneer je dan de volgende stap in het proces wilt zetten, kom je erachter dat je ‘ergens toch wat steken hebt laten vallen’. Dat het voorbereidende werk in realiteit nog gedaan moet worden...

En hoewel dit een symptoom kan zijn van hele andere problemen, is het wanneer zoiets gebeurt meestal een teken dat je overweldigd wordt door alles wat er aan de hand is, alles wat er moet gebeuren. En dat daardoor je hoofd ‘te vol’ zit en probeert om orde te scheppen.

Wat vaak het beste helpt is om alles wat er aan de hand is, alles wat er nog gedaan moet worden op te schrijven op een lijst.
Niet alleen is het leuk om de dingen die af zijn ook daadwerkelijk af te strepen ~ door ze simpelweg op te schrijven hoef je er niet meer over na te denken, kun je ze los laten en komt er meer rust.

En daarmee worden ‘denken en doen’ dan ook weer gesynchroniseerd.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten