zondag 14 april 2013

Voorjaarsschoonmaak versus Verhuizing

De voorjaarsschoonmaak is zonder enige twijfel een goed. Of je die nu doet in het voorjaar, de traditionele tijd om huis en haard ~ en ook je eigen energie ~ schoon te maken na de winter, of op een ander tijdstip... Zo één keer per jaar alle kasten leeghalen en schoonmaken, daar frist alles lekker van op ~ zelfs je eigen energie!

Hoe het bij mij werkt is dat ik ijverig aan de slag ga, de kasten leeghaal, alles schoonmaak en weer op z’n plek terugzet. Mijn focus dus helemaal op het schoonmaken en niet zozeer op wat ik aan het schoonmaken ben.

En dat is het verschil met verhuizen.

Wanneer je de kasten leeghaalt en misschien meteen alles schoonmaakt in een verhuizing dan komt er een ander aspect om de hoek kijken, namelijk de vraag of je dat wat je net uit die kast hebt gehaald nog wilt houden. Ga je het nog gebruiken? Heeft het nog nut in je leven? Of is het eigenlijk iets wat al jaren in de kast staat en dat met iedere schoonmaak gewoon weer is teruggezet zonder dat het nog iets toevoegt aan je leven.

Het is een andere manier van schoonmaken waar de nadruk niet zozeer ligt op het afstoffen en afwassen, maar op het schoonmaken in de zin van je ruimte. Op het verwijderen van die dingen die je als bagage met je meedraagt, die dingen die ruimte innemen, die energie vragen, zonder dat ze nog iets aan je leven bijdragen.

Nu is dat op zich geen reden om te gaan verhuizen, maar misschien wel een overweging om bij de volgende voorjaarsschoonmaak bekijkt of en wat de dingen die in de kast staan aan je leven toevoegen...
En je zult verbaasd zijn hoeveel ruimte en energie dat in jezelf kan opleveren!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten