zondag 20 november 2016

Het probleem


We hebben allemaal wel af en toe een periode in ons leven waarin opeens niets meer lijkt te werken. We maken plannen en ze gaan niet door. We beginnen ergens aan en komen een obstakel tegen waardoor het hele project een andere wending krijgt. Of er is plotselinge situatie die al onze aandacht nodig heeft en waarvoor we al het andere ~ in ieder geval voor dat moment ~ aan de kant zetten.

Het is op zich een logische gang van zaken en meestal zullen we, als alles weer rustig is en de situaties en obstakels zijn aangepakt en opgelost, ons eigen leven weer oppakken.

Maar wanneer we hiernaar kijken vanuit het meer spirituele perspectief dat zegt dat wij alles in ons eigen leven vormgeven, dan wordt deze gang van zaken opeens een stuk minder vanzelfsprekend en zou het zo kunnen zijn dat wat we in ons leven hebben gecreƫerd een (verborgen) boodschap voor ons heeft.

Want waarom zouden we obstakels in ons leven brengen? Of situaties waarvoor we alles opzij moeten of willen (!) zetten? Waarom brengen we onszelf in een situatie waarin niets meer lijkt te werken?
Dat zouden we zeker niet bewust doen.

De vraag is dan wat ons door ons onderbewuste wordt aangereikt om naar te kijken…

Dit kan van alles zijn en is daarmee heel persoonlijk. Voorbeelden zijn:
Plannen die opeens niet doorgaan kunnen ons vertellen dat wat we van plan zijn niet de beste volgende stap op ons pad is; of zelfs dat er addertjes onder het gras zitten wanneer we onze plannen zoals we die op dit moment in ons hoofd hebben doorvoeren.
Een obstakel kan verwijzen naar een (innerlijke) blokkade die we hebben. Dat kunnen ervaringen van vroeger zijn, of dingen die ons in onze vroege jeugd zijn bijgebracht en die misschien helemaal niet meer bij onze eigen persoonlijke waarheid horen, maar ons toch nog tegenhouden in de dingen die we willen doen en de doelen die we willen bereiken.
Een situatie waarvoor we al het andere aan de kant zetten voor dat moment, kan ons vertellen dat we opnieuw mogen kijken naar onze prioriteiten in ons leven. Naar dat wat we werkelijk belangrijk vinden in ons leven, om zo het onderscheid te maken tussen onze prioriteit en dat wat we ‘ook leuk vinden’ om te doen.

Daarmee krijgt een probleem in ons leven een hele dubbele betekenis.
Aan de ene kant is het iets om op te lossen, terwijl het aan de andere kant iets is om naar te luisteren. Om te zien waarom dit probleem op dit moment ons leven is binnengekomen. Zo gauw we dat begrijpen kunnen we ook de innerlijke stappen zetten om van het probleem te leren en tot een werkelijk fundamentele oplossing te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten