zondag 21 februari 2016

Dingen


Een van de dingen (!) die Facebook toont, is het woord wat je het meest gebruikt op Facebook. En het klinkt misschien een beetje ‘dingy’, maar bij mij staat ‘dingen’ bovenaan de lijst van veelgebruikte woorden. Volgens Facebook, tenminste.

De betekenis van dingen loopt heel ver uiteen.
Het kan gaan over een onderhandeling, over wedijveren. Het zijn voorwerpen, zaken, gebeurtenissen; maar het kan ook een waardeaanduiding zijn voor een persoon ~ en wanneer we even niet op de naam van een persoon kunnen komen dan is het, jawel, ‘Dinges’ of ‘Dingetje’.

Het is daarmee een woord wat je zowel voor het fysieke, materiële kunt gebruiken, als voor zaken, gebeurtenissen, concepten ~ en ja, dus zelfs voor mensen. We gebruiken het om iets aan te duiden, zonder werkelijk specifiek te worden. Immers, wanneer we iets specifiek willen maken dan kunnen we het beter omschrijven dan alleen maar ‘ding’.

Aan de andere kant laat het leven zich niet altijd omschrijven. Door onze dag heen doen we doorlopend indrukken op, hebben we gedachten en gevoelens. We hebben onze plannen en taken die we willen doen ~ of dat nu betaald werk is of niet.
En wanneer we daarin ook een meer spirituele kijk op het leven meenemen, dan wordt dat omschrijven alleen maar lastiger. Want hoewel we voor ons gevoel ~ in ons hart ~ heel goed weten wat we willen en waar we naar op weg zijn, is de volgende stap op ons pad niet altijd duidelijk.

Wat we ook doen, hoe we ons ook voelen, waarheen we ook op weg zijn…
Het zijn ieder voor zich dingen die ons leven vormen zonder dat we daar een omschrijving voor hebben.
En als je dan dit alles op een rijtje zet, dan is het niet helemaal onlogisch dat ‘ding’ of ‘dingen’ een veelgebruikt woord is in onze taal.

Maar als je het zo ziet staan op je computerscherm: het woord dat je het meest gebruikt is ‘dingen’, dan klinkt dat ook ongelofelijk vaag. Alsof ik zelf niet goed weet waarheen ik op weg ben of wat ik wil vertellen. Een beetje zwevend tussen wat geweest is en wat nog gaat komen; bijna zonder richting te geven aan wensen en verlangens…

Dat brengt de vraag naar voren of dat inderdaad is wat op dit moment in mijn leven aan de hand is, of dat ik gewoon niet zo specifiek wil zijn in dat wat ik op Facebook zet om te delen met de wereld.

En het ene is niet beter of slechter is dan het andere; maar het is wel een goed idee om daar eens bij stil te staan.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten