zondag 16 augustus 2015

Compromis

Volgens het woordenboek is een compromis een ‘minnelijke schikking’, een ‘bemiddelingsvoorstel’, een middenweg, of een tussenoplossing.
Dat betekent dat ~ in ieder geval volgens de letterlijke betekenis van het woord ~ bij een compromis alle partijen een scheutje water bij de wijn doen om zo tot een uitkomst te komen die voor ieder acceptabel is. Minder goed dan de beste uitkomst, maar beter dan het ‘worst case scenario’.

Het is ook iets wat bij mij in gedachten komt in de vakantietijd.

In onze vakantie willen we re-creëren. We willen onszelf opnieuw energie geven en die dingen doen waar we werkelijk blij van worden. In eerste instantie is dat vaak ook uitrusten van de drukte van alle dagelijkse beslommeringen. Even niets moeten, zodat we terug kunnen komen bij de energie, de persoon die we werkelijk zijn; ons authentieke zelf.

De vraag wordt dan waarom we niet altijd onszelf kunnen zijn? Of op z’n minst denken dat we anders moeten zijn, ons anders moeten gedragen, anders denken en doen dan ons authentieke zelf dat graag zou willen? Waarom sluiten we zo gemakkelijk dat compromis waar we iedere keer een stukje van ons authentieke zelf inleveren om tot een ‘minnelijke schikking’ to komen?
Met andere woorden, waarom vinden we het OK dat we in ons gewone, dagelijkse leven niet onszelf (kunnen) zijn?

Want wanneer we bij iedere stap die we zetten een compromis sluiten ~ bij het werk dat we doen, hoe we onze vrije tijd besteden, wat we eten (want waar ik dol op ben dat lust mijn partner niet; en om nou twee maaltijden te koken…), de programma’s die we kijken op TV; en ga zo maar door ~ dan raken we bij iedere stap die we zetten een klein stukje van ons authentieke zelf kwijt. En dan gebruiken we onze vakantie (waar we vaak al heel lang naar uitkijken en die bijna altijd te kort is in onze beleving) om ons authentieke zelf te re-creëren.
Om daarna wee terug te vallen in de regelmaat van ons ‘gewone leven’ waar we doorgaan met het sluiten van compromissen…

Misschien is het tijd om op een andere manier tegen een compromis aan te kijken; het woord een andere betekenis te geven. Bijvoorbeeld dat een compromis een overeenkomst is waarbij alle betrokken partijen meer krijgen ~ een betere uitkomst krijgen ~ dan ze hadden verwacht. Op zo’n manier dat alle betrokkenen zichzelf kunnen blijven waardoor het werkelijke, authentieke zelf steeds meer op de voorgrond komt te staan…

En de vakantie?
Dan willen we waarschijnlijk nog steeds uitrusten van de drukte van de rest van het jaar. Maar ook nieuwe dingen ontdekken, nieuwe mogelijkheden zien en inspiratie opdoen om ons volgende jaar nog leuker, mooier en meer authentiek te maken!
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten