zondag 4 januari 2015

Goede voornemens

Zo tegen het nieuwe jaar hebben we vaak de neiging de balans op te maken en een lijst te maken met nieuwe plannen, met dingen die we dit jaar eindelijk gaan doen of veranderen. Vaak zijn het persoonlijke dingen waarvan we denken dat ze alleen onszelf betreffen. Zoal stoppen met roken, afvallen, gaan sporten, gezond eten etc. Dat lijkt vaak het gemakkelijkste omdat we het dan in het nieuwe jaar alleen maar hoeven te doen…

Het is tegelijkertijd ook de grootste valkuil. Want juist door het in ons eentje gewoon te willen gaan doen, maken we het onszelf heel veel moeilijker dat we ons realiseren. Want voor ieder van die dingen die we allen willen gaan doen geldt dat het veel gemakkelijker is om het met anderen samen te gaan doen. Op die manier breng je een ‘support groep’ bij elkaar en kunnen we elkaar steunen en aanmoedigen om door te gaan totdat we ons doel hebben bereikt.

Iets anders wat het ons moeilijk maakt om onze goede voornemens werkelijk uit te voeren en onze nieuwe plannen werkelijkheid te maken is dat we vaak alleen maar aandacht hebben voor het eindresultaat en dan vergeten om een plan te maken hoe we dat resultaat gaan bereiken. Zelfs onze nieuwe plannen hebben we op het moment van de jaarwisseling nog niet echt ‘gepland’.
Het maakt het gemakkelijk om te vergeten wat we ook alweer voor ogen hadden zo gauw de feestdagen voorbij zijn en het alledaagse leven weer zijn gang gaat.
En voor we het in de gaten hebben zijn onze goede voornemens alweer vergeten…

Het goede nieuws is dat we niet een jaar lang hoeven te wachten om ons alsnog voor te nemen dingen in ons leven te veranderen.
Een jaar telt 4 nieuwe seizoenen, 12 nieuwe maanden, 13 nieuwe manen, 52 nieuwe weken en 365 nieuwe dagen en een eindeloos aantal nieuwe momenten. En op ieder van die momenten kunnen we ons voornemen om vanaf dat moment dingen anders te gaan doen; dingen anders aan te pakken.

Dan hebben we misschien niet die gezamenlijke energie van dat moment waarop iedereen bezig is haar of zijn goede voornemens vorm te geven, maar daar staat tegenover dat het naar alle waarschijnlijkheid voor ons persoonlijk het beste moment is om nieuwe plannen waar te maken en veranderingen in ons persoonlijke leven aan te brengen die de kwaliteit van ons leven vergroten. Dingen die ons meer plezier geven; die ons vullen met dat gevoel van trots dat we ons doel hebben bereikt.
.
.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb ook altijd goede voornemens, maar vaak kom ik mezelf dan na een week of twee weer tegen en breek ik de belofte met mezelf, hoe kan dat toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met alles wat we in ons leven willen bereiken is het een goed idee om ons voornemen of ns plan ook te onderbouwen; te omgeven met een structuur. Wanneer je bijvoorbeeld je conditie wilt verbeteren, dan is het goed om daar vantevoren al een plan voor te hebben... en medestanders te vinden. Vrienden/vriendinnen die hetzelfde of een soortgelijk voornemen of plan hebben, zodat je het samen kunt gaan doen. Dat werkt motiverend en maakt het volhouden totdat je je doel hebt bereikt heel veel gemakkelijker!

    BeantwoordenVerwijderen