zondag 6 juli 2014

Vooral doorgaan

.
De afgelopen week moest ik opeens denken aan de ‘Soundmixshow’ van vroeger; en aan choreograaf, regisseur en acteur Barrie Stevens, één van de juryleden die alle kandidaten ~ op al had de betreffende persoon geen schijn van kans om te winnen, of zelfs ooit serieus genomen te worden als entertainer ~ aanmoedigde om dat wat ze leuk vonden niet op te geven. “Vooral doorgaan!” was zijn advies dan.

Nou heb ik helemaal niks met de ‘Soundmixshow’, maar Barrie Stevens advies is blijven hangen…

Wanneer we in een periode zitten waarin er zoveel aan de hand is dat we niet meer toe lijken te komen aan de dingen die we juist zo leuk vinden; juist dan is het zaak om dat advies in de oren te knopen en toch tijd te nemen om de dingen die we leuk vinden te blijven doen. Al is het maar een half uurtje in de week.

Aan de andere kant hebben die twee woorden door de tijd heen voor mij ook een andere betekenis gekregen. Meer in de zin van niet blijven hangen in het verleden.
Wanneer iets afloopt ~ of het nu je favoriete winkel is die stopt, een baan die ophoudt, of een relatie die uit elkaar barst ~ dan is het een goed idee om niet achterom te blijven kijken, niet in de brokstukken te blijven zitten en jezelf (en anderen) te blijven vertellen hoe vreselijk je situatie nog steeds is; maar om verder te gaan. Het is natuurijk een goed idee om eerst een stap op de plaats te zetten. Om een paar keer diep adem te halen. Maar daarna geldt: “Vooral doorgaan!”

Wat kun je vandaag doen om de volgende stap in jouw leven te zetten? En wanneer je die gezet hebt, wat is de volgende stap; en de volgende; en de volgende… ? Zo gauw je (weer) begint te wandelen op jouw levenspad; weer vooruit gaat, weer nieuwe dingen gaat doen, nieuwe avonturen gaat beleven en nieuwe mensen gaat ontmoeten; juist dan is het zaak om die stroming vast te houden. Om in beweging te blijven.

De energie waarin we leven is volop in beweging. Alles lijkt razendsnel te gaan ~ of je nu kijkt naar technologische ontwikkelingen of naar hoe snel je een intuïtieve ingeving krijgt juist wanneer je hem nodig hebt. Dit betekent dat wanneer wij stagneren doordat we vast blijven houden aan iets wat is geweest, wat voorbij is, we onszelf in een situatie plaatsen waarin het leven aan ons voorbij gaat.

Het is en blijft belangrijk om verder te gaan. Soms met kleine stapjes, met maar één stap tegelijk ~ andere keren dansend op de muziek van het leven. Hoe je het ook doet; Barrie’s advies blijken wijze woorden te zijn: “Vooral doorgaan!”
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten