zondag 20 juli 2014

De Dag Buiten de Tijd

Vrijdag 25 juli is de ‘Dag Buiten de Tijd’. In de Maya kalender geeft die dag aan dat het ene jaar al is afgelopen, maar het volgende jaar nog niet is begonnen. Vandaar de naam.

Dat maakt die dag een dag om het vorige jaar af te sluiten en te vieren wat je in het afgelopen jaar hebt gedaan, wat je hebt bereikt; en om vooruit te kijken naar dat volgende jaar dat nog niet is begonnen. Het is alsof je je een dag lang niet alleen buiten de tijd, maar ook buiten de wereld plaatst, om op die manier het grote plaatje te kunnen zien. Dat maakt de Dag Buiten de Tijd een dag van overzicht.

Wat altijd heel belangrijk is wanneer we een stap terug doen om op die manier op een heldere, duidelijke manier naar onszelf of ons leven te kijken, is dat het er niet om gaat de dingen te zien die zijn fout gelopen. Want het gaat in het leven niet om waar we hebben gefaald, maar juist om waar we succes hebben!
Het heeft dus geen zin om te focussen op wat we niet goed kunnen, maar eerder op die dingen waar we wel goed in zijn.

Dit principe gaat hand in hand met het concept dat het helemaal geen zin heeft om onszelf schuldig te voelen over dingen die we met een goede intentie, vanuit ons hart hebben gedaan en die toch anders hebben uitgepakt. Die anders zijn overgekomen. Die ons niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.
We kunnen onze tijd en energie beter gebruiken om ervan te leren zodat het ons niet nog eens zal overkomen. En zo gauw we begrijpen hoe we het een volgende keer anders kunnen doen, dan laten we het los…

Het leven gaat erom onze mogelijkheden te ontdekken en te gebruiken ~ die dingen waar we goed in zijn, waar we een passie voor hebben ~ en te leren van de situaties die we in ons leven creëren.

De ‘Dag Buiten de Tijd’ geeft ons een dag die overal buiten staat waarop we kunnen kijken hoe we onze mogelijkheden hebben gebruikt en we ons open kunnen stellen voor de mogelijkheden van onszelf die we nog niet kennen, die we nog mogen gaan ontdekken.

En of we daar nu de tijd voor nemen op 25 juli of op een andere dag in het jaar is minder belangrijk dat het is om onszelf er de tijd voor te geven om daar zo eens in de zoveel tijd naar te kijken…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten