zondag 13 juli 2014

Links en rechts

Twee kanten van eenzelfde ding die verschillend zijn; en toch allebei nodig zijn om in balans te functioneren. Meer iets van ‘aan de ene kant en aan de andere kant’ dan het ‘linksaf’ of ‘rechtsaf’ slaan wanneer je ergens naar onderweg bent…

De twee schalen van de weegschaal die, wanneer ze in evenwicht zijn de ultieme balans laten zien.

Als mens hebben we eigenlijk best veel te maken met links en rechts.
Schouders, armen en handen, heupen, benen en voeten, ogen, oren; en misschien wel het belangrijkste de hersenhelften. En hoewel de meesten van ons een voorkeur hebben voor links of rechts ~ denk bijvoorbeeld aan linkshandig of rechtshandig schrijven ~ hebben we allemaal het vermogen om met zowel links als rechts te werken en zo onze (innerlijke) balans steeds verder te vergroten.

De meest alledaagse bezigheid wanneer we dit doen ~ dit links en rechts beide gebruiken om zo in evenwicht een volgende stap te zetten ~ is wanneer we lopen. Links, rechts, links, rechts, links, rechts ~ iedere keer één stap tegelijk en met iedere stap een beetje dichterbij ons doel.
En wanneer we lopen zonder dat we iets in onze handen vasthouden, dan hebben onze armen en handen al snel de neiging om heel natuurlijk mee te bewegen in dat ritme.
Onderzoek heeft uitgewezen dat ook onze linker- en rechter hersenheflten meedoen met het ritme van ons lopen. Links, rechts, links, rechts, links, rechts…

Daarnaast hebben we verschillende eigenschappen toegekend aan ‘links’ en ‘rechts’. Zowel buiten onszelf, zoals in de politiek ~ als in onszelf. Zo hebben we een actieve en een ontvankelijke kant, een logische en een intuïtieve kant. Bovendien wordt ‘links’ vaak verbonden met het verleden en ‘rechts’ met de toekomst.

Door te lopen, gewoon de ene voet voor de andere te zetten in het ritme dat bij ons past, brengen we al die dingen in onszelf in evenwicht; in balans.

Ervaringen uit ons verleden, onze persoonlijke geschiedenis, hebben ons gebracht op het punt waar we nu staan in het leven. De toekomst ligt in de doelen die we willen bereiken, de richting de we vanaf het punt waar we nu staan in willen slaan. En terwijl we intuïtief vaak allang weten dat we daar kunnen komen, hoe we dat willen doen en waarom; kunnen we dat naar buiten brengen en aan anderen vertellen door het met behulp van onze logische kant woorden te geven en er een sluitend plan voor te maken.

Dit maakt dat bewust lopen ~ links, rechts, links, rechts, links, rechts ~ een bijzonder effectieve manier is om niet alleen onszelf steeds verder in balans te brengen, maar ook om de meest evenwichtige manier te vinden om met onszelf en anderen om te gaan. Om juist die oplossing te vinden die de situatie het meest, het snelst, het beste in balans brengt.

Gewoon lopend… Links, rechts, links, rechts, links, rechts…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten