zondag 14 juni 2015

Struikelblok

We komen allemaal struikelblokken tegen op ons levenspad. Vaak gaat het er niet zozeer om wat de situatie is die ons tegenhoudt ~ ons laat ‘struikelen’ ~ maar eerder hoe we ermee omgaan. Blijven we er tegenaan zitten kijken zonder actie te ondernemen? Of gaan we er zo fel tegenaan dat het al onze tijd en energie in beslag neemt zodat we geen puf meer hebben om iets anders te doen? Of maken we een stap op de plaats om te kijken hoe en waarom die situatie, dat struikelblok, in ons leven is gekomen? Misschien zelfs om te kijken wat het ons te vertellen heeft?
Wanneer het gaat over hoe we met de hindernissen in ons leven omgaan is er geen ‘beste’ manier. Het is afhankelijk van de situatie, van hoe wij op dat moment in die situatie staan en hoezeer die situatie, die hindernis ons stoort wat bepaalt hoe we reageren.

De obstakels die we tegenkomen op ons pad vallen in grote lijnen in twee groepen…

In de eerste plaats zijn er hindernissen die te maken hebben met familie, cultuur, hoe we zijn opgevoed, vrienden- en/of kennissenkring, werk, etc. Met andere woorden, deze situaties komen van buiten onszelf op ons af en lijken het meest te maken te hebben met hoe anderen ‘ons in de weg staan’ door hun beslissingen, normen en waarden, wensen enzovoort.
En hoewel we ons kunnen afvragen waarom we het ons aantrekken dat die ander op die manier reageert, blijft het de respons van die ander ~ en daarmee iets waar we geen invloed op hebben.

De tweede groep zijn struikelblokken die we voor onszelf opwerpen; hindernissen die we zelf in ons leven creëren. En vaak zijn dat dingen die eigenlijk heel onbelangrijk beginnen. Bijvoorbeeld in het idee dat we zelf het beste weten hoe we iets willen doen; en als een ander het voor ons zou doen dan gebeurt het niet goed genoeg. Dan staat niets meer op z’n plaats. Is het de verkeerde kleur, etc. Dat in zichzelf is niet direct een struikelblok, dat wordt het pas op het moment dat we het gevoel krijgen dat niemand ons ooit wil helpen en we dat als een hindernis gaan ervaren. Bijvoorbeeld omdat we zo druk zijn met al die dingen waarvan we vinden dat we ze absoluut zelf moeten doen…

Kijkend naar die twee soorten struikelblokken, lijkt het of de de eerste soort veel gemakkelijker herkennen dan de tweede. In de struikelblokken die van buitenaf op ons pad komen zien we vaak gemakkelijker waar ze vandaan komen en wat onze opties zijn om ermee om te gaan.

Die tweede soort, de struikelblokken die vanuit onszelf komen, zijn lastiger. Vaak moeten we bewust kijken naar ons leven of die obstakels een rol spelen op dat moment; en of we ze willen veranderen…

Wat is jouw grootste struikelblok?
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten