zondag 6 oktober 2013

Gezond verstand

Ons ‘gewone gezonde verstand’ is misschien wel veel belangrijker dan we denken... Zolang we ons gezonde verstand gebruiken ~ voor onszelf denken ~ nemen we niet alles wat we horen of lezen zomaar voor waarheid aan.

Aan de ene kant zei Albert Einstein: "Common sense is the collection of prejudices acquired by age eighteen." ~ “Gezond verstand is de verzameling vooroordelen verworven voor ons achtiende jaar”.

Aan de andere kant geldt dat wanneer ons ‘gezonde verstand’ ons verteld dat er iets niet klopt, we er goed aan doen om een pas op de plaats te maken en te kijken wat er werkelijk speelt.

Dat betekent niet dat we alles afwijzen wat we niet begrijpen, maar wel dat we ~ of we iets begrijpen of niet; of we iets raar vinden of gewoon ~ kijken of het iets is wat we in ons leven willen hebben. Kijken of het iets is waar we bij betrokken willen zijn op dit punt in ons leven.
Dan kan blijken dat dingen waar we mee zijn opgegroeid ~ die ‘vooroordelen’ waar Albert Einstein het over heeft ~ wanneer we daar opnieuw naar kijken nu we volwassen zijn, dat we zien dat het eigenlijk niet meer in ons leven past. Ons gezond verstand zegt dan dat wij dit niet meer in ons leven willen hebben.
Misschien omdat het voor ons ~ op dit punt van ons leven ~ geen toegevoegde waarde geeft. Of omdat wat wij belangrijk vinden in ons leven iets anders is dan wat onze ouders vroeger belangrijk vonden.
Maar het kan ook zijn dat het concept waarmee we geconfronteerd worden voor ons zo ‘far out’ zijn, zo onbegrijpelijk dat we er ~ tenminste op dit moment ~ niet bij betrokken willen zijn.

Met andere woorden, het is goed om de dingen die we ervaren, horen, leren te staven aan ons ‘gezond verstand’, om zo te zien ‘of we er iets mee kunnen’ in ons leven. Om vragen te blijven stellen. Om nieuwe dingen te blijven ontdekken, om avonturen te beleven...

Iets waar Albert Einstein het volgende over zei: "The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing." ~ “Het belangrijkste is om nooit te stoppen met vragen stellen. Nieuwsgierigheid heeft zijn eigen reden om te bestaan.”
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten